Regija
0

Hrvatski sabor izglasao povjerenje Jadranki Kosor

FENA
Jadranka Kosor (Foto: Reuters)
Jadranka Kosor (Foto: Reuters)
Većinom glasova Hrvatski sabor nešto iza ponoći odbio je SDP-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor.

Nakon gotovo 15 sati rasprave protiv SDP-ove inicijative glasovalo je 79 zastupnika vladajuće većine, dok su za izglasavanje nepovjerenja predsjednici Vlade glasala 62 opozicijska zastupnika, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

Saborska rasprava za koju je bilo prijavljeno još 60-ak govornika prekinuta je nakon istupa potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji je prozvao vrh SDP-a da djeluje protuustavno.

Nakon 15-minutne pauze uslijedili su istupi u ime saborskih klubova, a potom i glasanje o SDP-ovoj inicijativi.

SDP-ov čelnik Zoran Milanović u ime predlagatelja kazao je da "više ne žele sudjelovati u blamaži" nakon Šeksova istupa u kojem je vrh SDP-a prozvao da djeluje protuustavno i da je SDP kriminalna organizacija.

"To je skandalozno. Nakon ovog skandala i sramotne izjave nema više smisla da SDP na bilo koji način sudjeluje u raspravi", kazao je Milanović.

Izjavio je kako je sadašnjoj vladi davno istekao rok trajanja i da je ekonomski nekompetentna te ocijenio da to Hrvatsku, ekonomski osiromašenu, sa slabim perspektivama, slabim reformama, kaosom na političkoj sceni, sukobima u vladajućoj stranci, nepovjerenjem i blamažama, dovodi u tešku poziciju.

Pozvao je HDZ da, ako mu je zaista stalo do Hrvatske, više ne traži od evropskih grupacija brzojave podrške, reagirajući na pismo glavnog tajnika Europske pučke stranke (EPP) u kojem se izražava podrška premijerki Jadranki Kosor.

"To je bez veze i nije uvjerljivo. To je sramotno i štetno", kazao je i dodao da se SDP "takvim sitnim šporkarijama ne bavi".

Predsjednica Vlade Kosor odgovorila je da niko od EPP-a nije tražio reakciju i davanje podrške te dodala da je to nešto što je uobičajeno.

"Mi smo zahvalili na podršci naše političke porodice i zaista je bilo teško slušati objede koje su došle na račun dužnosnika EPP-a i članova te grupacije i naravno da ću se svakako na sljedećoj sjednici EPP-a ispričati", kazala je.

Kosor smatra da je u saborskoj raspravi bilo izrečeno puno teških i neprimjerenih riječi koje se, dodala je, u Saboru ne bi trebale izgovarati.