Poruke postale viralne
42

Hrvatski sabor danas glasa: Ivan Turudić koji je u centru afere postaje glavni državni tužitelj?

A. Ku.
Ivan Turudić (Foto: Josip Regović/Pixsell)
Ivan Turudić (Foto: Josip Regović/Pixsell)
Hrvatski sabor će danas održati sjednicu na kojoj će se glasati o prijedlogu Vlade o imenovanju Ivana Turudića za glavnog državnog tužitelja.

Turudić se našao u centru afere koja posljednjih dana "drma" Hrvatsku nakon što su objavljene poruke koje je razmjenivao sa Josipom Rimac, koja je nekada važila za veoma moćnu HDZ-ovku.

U hrvatskim medijima su objavljene neke od poruka koje je Turudić razmjenjivao s Rimac.

Sadržaj mobitela Josipe Rimac, koji je USKOK zaplijenio, svjedoči da su tokom godina, sve do njenog hapšenja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta.

Poruke otkrivaju da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta te da je od njega znala tražiti i pravne savjete. Dopisivanje također pokazuje da susrete nije inicirala samo Rimac.

"Di si radosti", napisala je Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću.

"Di si lipa", odgovorio joj je on, navodi se u dijelu prepiske koja je postala viralna.

Turudić koji je sudija Visokog kaznenog suda, trebao bi zamijeniti aktuelnu šeficu DORH-a (Državno odvjetništvo Republike Hrvatske) Zlatu Hrvoj Šipek.

Tome se protivi zastupnički klub "Možemo", čiji su zastupnici proveli noć ispred Sabora u znak protesta.

Oni se protive odluci hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Turudić postane glavni državni tužilac.

Hrvatski sabor odlučivat će odlučivati prostom većinom za koju su potrebni glasovi 39 zastupnika, uz uslov da Sabor ima kvorum, odnosno da u dvorani bude 76 zastupnika.

Za Turudićev izbor HDZ je dobio podršku svih koalicionih partnera, a opozicija je pozvala vladajuće da odustanu od izbora.