Pred sastanak lidera
29

Hrvatski premijer eliminisan iz utrke: Andrej Plenković van križaljke za predsjednika EU?

A.D.
Plenković (desno) (Foto: EPA-EFE)
Plenković (desno) (Foto: EPA-EFE)
Iako se u proteklim danima hrvatski premijer Andrej Plenković spominjao kao jedan od favorita za predsjednika Evropske komisije ili Evropskog vijeća, čini se da je u završnici susreta prvih ljudi Evrope on, ipak, ispao iz igre.

Prema informacijama Večernjeg lista, Plenković je danas poslijepodne čini se eliminisan iz utrke za vodeće dužnosti u EU nakon što su se lideri Njemačke, Francuske, Španije i Holandije vratili iz Japana, sa summita G20 u Osaki, s novom kadrovskom križaljkom.

Nju večeras na summitu u Bruxellesu treba a predložiti aktuelni šef Evropskog vijeća Donald Tusk.

"U trenutnoj križaljci nema Plenkovića: socijalist Frans Timmermans za predsjednika Komisije, neko iz redova liberala (vjerovatno belgijski premijer Charles Michel) za predsjednika Evropskog vijeća, a narodnjacima dvije najmanje važnije dužnosti - mjesto predsjednika Evropskog parlamenta (za Manfreda Webera) i visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, pri čemu se spominjala bugarska zvaničnica Marija Gabriel", kažu infomracije iz Osake.

Tusk je, prema neslužbenim informacijama, na prijepodnevnom sastanku sa šefovima klubova zastupnika u Europskom parlamentu najavio da će takav prijedlog iznijeti na sastanku Evropskog vijeća, summitu premijera i predsjednika svih 28 država članica, koji započinje u 18 sati.

No, taj prijedlog, bez obzira što iza njega stoje četiri velike države čiji lideri dolaze iz tri velikih političkih grupacija koje će i u EP-u činiti vladajuću koaliciju, ipak se uzima s rezervom, odnosno nije sigurno da će to biti i konačna verzija.

Jer, Evropska pučka stranka (EPP) kao relativni pobjednik izbora po tom bi prijedlogu bila prisiljena odustati od dvije najvažnijih dužnosti u EU, predsjednika EK i predsjednika Evropskog vijeća, i pristati na dvije najmanje utjecajne pozicije.