Regija
0

Hrvatski predsjednik završava posjetu Španiji

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u ponedjeljak je, trećeg dana posjeta Španiji, obišao željeznički kolodvor Atochu gdje je odao počast žrtvama terorističkog napada u kojem je 2004. godine poginula 191 osoba, a gotovo je deset puta više ranjeno i položio vijenac kod spomenika podignutog u spomen na taj događaj.

Predsjednik Mesić potom je posjetio veleposlanstvo RH u Madridu gdje se susreo s djelatnicima i malobrojnim pripadnicima hrvatske zajednice u glavnome španskom gradu, a posjetu Španiji završit će privatnim ručkom koji u njegovu čast priređuje španski suveren kralj Juan Carlos.

Mesić je u Španiju stigao u subotu i odmah se, nakon dolaska u Zaragozu, glavni grad španske pokrajine Aragona, sastao s predsjednikom vlade te pokrajine Marcelinom Iglesiasom.

Istog dana je razgledao baziliku "Nuestra Senora del Pilar", poznatu po vrijednim freskama velikana španskog slikarstva Francisca Goye, a potom i simbolično primio ključeve grada od gradonačelnika Zaragoze.

U nedjelju je hrvatski predsjednik prisustvovao proslavi obilježavanja Nacionalnog dana Republike Hrvatske na svjetskoj izložbi EXPO, prenosi Hina, te u novome kulturnom centru Zaragoze Cubitu otvorio izložbu "Pomorska tradicija hrvatskog Jadrana".