Skandal u Međimurju
99

Hrvatski parlamentarac optužio bolnicu: Prešutjeli su da je romska beba prvorođena u 2020.

E. Sk.
Veljko Kajtazi (lijevo) (Foto: Facebook)
Veljko Kajtazi (lijevo) (Foto: Facebook)
Saborski zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskoj Veljko Kajtazi optužio je bolnicu u Međimurju da je prešutjela činjenicu da je prva beba rođena u 2020. romska.

Kako je napisao na svom Facebook profilu, zgrožen je što je prikrivena činjenica i obmanuta javnost o prvorođenom djetetu u Međimurskoj županiji.

"Neugodno sam iznenađen viješću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom djetetu u Međimurskoj županiji", poručio je Kajtazi.

U tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci, preskočena je romska porodica. Kajtazi za to krivi odgovorne u županijskoj bolnici u Međimurju i u Međimurskoj županiji.

"Pitamo se zašto se prikrila informacija o prvorođenom romskom djetetu i zašto je ova porodica preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sjela informacijama o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?", zapitao se Kajtazi.

Na kraju je dodao da očekuje javno izvinjenje odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekuje da će situacija u Međimurju u 2020. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promijeni.

"Ne očekujem da će situacija u Međimurju u 2020.godini biti bolja dok se odnos prema Romima ne promijeni i dok ne dobijemo jednak tretman, poštovanje i uvažavanje našeg ljudskog dostojanstva", kazao je Kajtazi.

U razgovoru za hrvatski N1 direktor čakovečke bolnice Tomislav Novinščak rekao je da je riječ o komunikacijskoj greški zbog koje su iz bolnice u županiji dali pogrešne informacije o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.