Regija
99

Hrvatski novinar Marko Jurič dobio otkaz zbog promovisanja ustaškog pozdrava

Klix.ba
Hrvatski novinar Marko Jurič dobio je otkaz na zagrebačkoj televiziji Z1 nakon što je gledaoce pozvao da koriste pozdrav "Za dom spremni".

"U svakoj prilici pozdravite 'Za dom spremni’ pa da vidimo hoće li u Hrvatskoj porasti mržnja. Ako vas neko zaustavi i prigovori zbog tog pozdrava, recite da učestvujete u društvenom eksperimentu", pozvao je on novinare televizije Z1.

Jurič se u emisiji "Markov trg" dolovno čudio kako bilo koga može vrijeđati ustaški pozdrav "Za dom spremni", naširoko korišten za vrijeme fašističke tvorevine NDH.

Ova televizija se izvinila gledaocima nakon čegaje saopćeno da "ne dijeli mišljenje i stavove Marka Jurića sa kojim je prekinuta daljnja saradnja", prenosi Index.hr.

"Z1 televizija s gnušanjem odbija da učestvuje u bilo kakvom istraživanju na način koji je objavio i najavio urednik i voditelj Marko Jurić, odgovoran za neprihvatljivi, neprofesionalan i gnusan sadržaj emisije, na koji Z1 televizija, na žalost nije mogla da utiče", saopšteno je iz ove televizije.

Također, Juričeva emisija "Markov trg" u potpunosti će biti ukinuta na programu spomene televizije.

Jurič je od ranije poznat hrvatskom Vijeću za elektronske medije jer je tokom 2015. godine zbog huškanja protiv Srspke pravoslavne crkve Z1 dobila trodnevnu blokadu signala.