Regija
0

Hrvatski ministar Vrdoljak: Niko ne želi zaobići BiH

Anadolija
Ivan Vrdoljak (Foto: Anadolija)
Ivan Vrdoljak (Foto: Anadolija)
Hrvatski ministar ekonomije Ivan Vrdoljak istakao je danas u Dubrovniku da niko ne želi izbjeći Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju izgradnja Jadransko-jonskog plinovoda.

Na panelu Croatia Foruma na temu “Energetska sigurnost Evropske unije i Južni plinski koridor“, Vrdoljak je kazao da su zemlje regiona male kako bi imale svoje unikatne strategije. On je otkrio da u narednim godinama očekuju nekoliko puta veće količine plina od one koja je potrebna Hrvatskoj, dodavši da je to pokazalo istraživanje sprovedeno na Jadranu.

Vrdoljak je podsjetio da se cijena energenata ne može smanjiti ukoliko postoji samo jedan dobavljač i kazao da je upravo iz tog razloga jako važan Južni plinski koridor za sve zemlje regiona.

“Taj projekt mora slijediti poslovni model koji će dugoročno biti održiv. Ako želimo kaspijski plin u bliskoj budućnosti u Hrvatskoj, BiH ili Mađarskoj, to može ići samo preko Jadransko-jonskog plinovoda (IAP). Možda se u budućnosti otvore nove mogućnosti, ali za sada to je jedini način za dobavu plina s Kaspijskog mora u region“, izjavio je Vrdoljak, naglasivši:

“Što se BiH tiče, imali smo raspravu o tome i sugerirano je da se jedan dio BiH koji izlazi na Jadran, izbjegne. Studija izvodljivosti je pokazala da je jeftinije da se taj dio obiđe. Zašto je izbjegnuta BiH? Niko naravno ne želi nju izbjeći, važno je da ona dobije plin, jer BiH danas ima samo taj plinovod sa sjeveroistoka. Mi svi želimo da se srednji i zapadni dio BiH, također, priključi na transportni sustav IAP-a“.

Vrdoljak je kazao da će Hrvatska imati dobru saradnju sa svim zemljama u IAP-u, dodavši da su hrvatske vlasti stekle mnoštvo kontakata širom svijeta kada su u pitanju ovi projekti.