Regija
522

Hrvatski ministar izbjeglicama: "Selam alejkum! My name is Ranko..."

Klix.ba
Foto: Vlada.hr
Foto: Vlada.hr
U novom prihvatnom centru u Opatovcu u Hrvatskoj nalazi se nešto više od hiljadu izbjeglica. Za razliku od ranijih dana, kada je u Tovarniku situacija bila haotična i na trenutke u rasulu, u Opatovcu je bitno smanjena nivo napetosti, tvrde u Crvenom križu.

"Sad su im dostupne informacije o svemu što ih zanima. Uvjeti su daleko bolji. Imaju sklonište od kiše i znaju da će ovdje biti privremeno. Organizirali smo im prevoditelje s engleskog, arapskog i farsija", kaže Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa Republike Hrvatske, prenosi 24sata.hr.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić i u ponedjeljak ujutro dočekao je lično svaki autobus s izbjeglicama iz Tovarnika te im se obratio umirujućim riječima. U autobusu je pozdravio sa "Selam alejkum" i na engleskom se predstavio. Objasnio je izbjeglicama da će u prihvatilištu biti najviše 36 sati, te da će dobiti hranu, vodu i ostale potrepštine.

Prema posljednjim informacijama, na graničnom prijelazu između Šida i Tovarnika ulazak u Hrvatsku čeka nekoliko stotina izbjeglica. Po njih dolaze autobusi, prevoze ih u novi prihvatni centar u Opatovcu gdje ih se registrira i, kad dođu na red, odvozi dalje prema graničnim prijelazima s Mađarskom i Slovenijom.

"Ako bilo ko bude tražio azil u Hrvatskoj, on će ga ovdje i dobiti", poručio je Ostojić.

Novinare je informirao da se od izbjeglica ipak ne uzimaju otisci prstiju "jer ih to jako plaši".