Plenković tražio
6

Hrvatski HDZ smijenio Davora Ivu Stiera i Miru Kovača zbog kritikovanja stranke

Klix.ba
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Politički sekretar Hrvatske demokratske zajednice Davor Ivo Stier i međunarodni sekretar stranke Miro Kovač smijenjeni su sa svojih pozicija, odlučeno je u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a i premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako se Stieru i Kovaču zahvalio na saradnji. Plenković je kazao da su smijenjeni na njegov prijedlog, te da oni ostaju članovi stranke.

Prema medijskim napisima, očekivalo se da će članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na sjednici, prvoj nakon Općeg izvještajnog sabora HDZ-a, kako je najavljeno, osim o aktuelnoj političkoj situaciji, raspravljati i o smjenama političkog i međunarodnog sekretar HDZ-a, zbog njihovih kritika na smjer kojim ide HDZ, piše Al Jazeera.

Protiv Istanbulske konvencije

Stier i Kovač bili su, također, među onima u HDZ-u koji nisu podržali ratifikaciju Istanbulske konvencije i u Saboru su glasovi protiv. Stier je u junu prošle godine podnio ostavku na mjesto ministra vanjskih i evropskih poslova.

Prema medijskim napisima, navodno je bio nezadovoljan što je premijer i predsjednik HDZ-a dogovarao formiranje nove parlamentarne većine s Hrvatskom narodnom strankom, odnosno ulazak te stranke u Vladu, nakon što je propala saradnja HDZ-a s Mostom.

Ministar uprave Lovro Kuščević je, upitan prije sjednice hoće li se razgovarati o smjeni Stiera i Kovača, kazao da se svi članovi stranke moraju "ubaciti u kolosjek kojim ide stranka".

"Ne previše iskakati"

"HDZ dobro vodi ovu državu, daje maksimalne napore da bi nas izvukla iz krize i podigla životni standard građana. Mislim da se gospoda (Stier i Kovač) moraju uklopiti u te okvire, a ne previše iskakati", rekao je Kuščević, kako je prenijela Hina.

Član Predsjedništva i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić rekao je kako lider HDZ-a ima njegovo apsolutno povjerenje.

Dodao je kako je Plenković imao njegovo povjerenje kada je Stiera i Kovača predlagao na te funkcije, a dođe li do prijedloga za njihovu smjenu imat će, tvrdi, njegovo povjerenje "za svoj stav i ako ih daje na razrješenje".