Prije incidenta u Sloveniji
0

Hrvatski bombaš izbačen iz Njemačke

FENA
Načelnik Ureda ravnatelja hrvatske policije Krunoslav Borovec kazao je da je hrvatski državljanin koji je u petak navečer s bombama uhapšen u vozu na graničnom prijelazu Dobova sličan incident izazvao i u Njemačkoj, zbog čega mu je zabranjen ulazak u evropske zemlje.

Ta je zabrana, upisana u shengenskom informacijskom sustavu koji Hrvatskoj još nije dostupan, dovela do prve reakcije slovenske policije tijekom rutinske kontrole voza, kazao je Borovec.

Dodao je da je slovenska policija odmah nakon hapšenja muškarca koji je kod sebe imao ukupno pet ručnih bombi u slučaj uključila hrvatske kolege.

Po Borovčevim riječima, taj muškarac u Hrvatskoj nije evidentiran zbog bilo kakvih kaznenih djela, a njegov se postupak teško može povezati s njegovim sudjelovanjem u Domovinskom ratu.

59-godišnjeg hrvatskog državljanina zatečenog s ručnim bombama u vozu za Sloveniju policija je privela zbog sumnje da ih je namjeravao postaviti u Ljubljani pred državne objekte i to onda kad bi prolazio neki istaknuti političar.

Slovenski mediji pozivajući se na neslužbene informacije navode da je cilj mogućeg atentata bio premijer Borut Pahor. 59-godišnjak će, navode slovenski mediji, nakon policijske obrade najkasnije danas biti priveden pred istražnog suca, a prijeti mu višegodišnja zatvorska kazna.