Rok kraj mjeseca?
0

Hrvatske kompanije mogle bi ostati bez imovine u Srbiji

SRNA
Beograd
Beograd
Hrvatskim preduzećima koje imaju imovinu u Srbiji ostalo je još pet dana za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s tom državom ili će u protivnom ostati bez njih, piše zagrebački "Jutarnji list".

List navodi da hrvatske kompanije predvođene "Inom", "Borovom", "Krašom" u Srbiji imaju imovinu vrijednu oko 800 miliona eura i prema Uredbi, koju je Vlada u Beogradu donijela prije tri godine, moraju do 30. septembra da riješe imovinsko-pravne odnose sa Srbijom. Onima koji to ne učine, navodi list, srpske vlasti mogu nakon 30. novembra privatizovati imovinu, osim ako rok ne bude još jednom produžen o čemu se navodno razmišlja u Ministarstvu ekonomije Srbije.

List piše da oko 150 hrvatskih preduzeća ima imovinu na području Srbije koju sada koriste njihove firme, a samo je njih dvadesetak uspjelo da vrati imovinu, odnosno riješi pitanje vlasništva. "Može se pretpostaviti da će mnoge hrvatske firme imovinu bez koje ostanu morati utjerivati sudskim putem", navodi list i podsjeća da je sud, kao način povraćaja imovine već ranije izabrao "Končar", koji je uspio da vrati svoju zgradu u Beogradu, te sada više ne potražuje nikakvu drugu imovinu. 

Sudu se, navodi list, obratila i kompanija "Ina" pa je prošle godine u Privrednom sudu u Beogradu počeo proces u kojem se traži povrat 167 benzinskih pumpi i naknada izgubljene štete u ukupnoj vrijednosti od oko 200 miliona eura. "Prvu tužbu 'Ina' je podnijela prije nego što je njihov cjelokupnu ifrastrukturu u Srbiji preuzeo 'Beopetrol', koji je u međuvremenu prodat ruskom 'Lukoilu'", piše "Jutarnji list" i dodaje da je, osim "Končara", do imovine u Srbiji došao i "Varteks", koji je prije tri godine vratio veći dio imovine s područja bivše Jugoslavije. 

Sudu namjerava da se obrati i "Borovo" koje je, kako se navodi, sa Srbijom bezuspješno pokušavalo postići dogovor o povraćaju 88 prodavnica i pogona za proizvodnju obuće u Somboru, a tom imovinom koja se procjenjuje na 30 miliona eura sada raspolaže srpski "Boreli". List navodi da, prema podacima Republičke direkcije za imovinu Srbije, imovina srpskih poduzeća u Hrvatskoj vrijedi 1,8 milijardi eura, a hrvatskih u Srbiji 800 miliona eura.