Regija
17

Hrvatska zvanično ima novog premijera: Orešković Milanoviću "Any advice?"

Klix.ba
Zoran Milanović i Tihomir Orešković
Zoran Milanović i Tihomir Orešković
Tihomiru Oreškoviću bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović predao je "ključeve" Banskih dvora pet minuta prije ponoći.

"Any advice?" - upitao je novi hrvatski premijer Orešković svog prethodnika Milanovića prilikom primopredaje vlasti. "None whatsoever", odgovorio mu je Milanović uz stisak ruke nasljedniku, piše Jutarnji.hr.

Našalio se kako Hrvatska nema nuklearno oružje te da nema šifre za lansiranje.

"Sve najbolje. Neće vam biti jednostavno, ali puno lakše nego 2011.", poželio je Milanović Oreškoviću i uz stisak ruke njegovim potpredsjednicima Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu napustio Ured premijera.

Negdje u isto vrijeme, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je potpisala odluku o razrješenju Zorana Milanovića.

Prije nego što je izabran za premijera, mandatar Tihomir Orešković obratio se u petak navečer Saboru i poručio kako osobno nije političar, ali kako je spreman učiti te kako je za dobrobit građana spreman prihvatiti izazov i podnijeti žrtvu.

"Imat ćemo vremena upoznati se, nisam političar, nadam se da ću neke stvari naučiti. Građani su najbolji indikator, jasno ću im komunicirati da sam tu zbog njih, spreman na žrtvu, spreman prihvatiti izazov. Ako mogu pomoći hrvatskom narodu, tu sam, idemo raditi", poručio je Orešković, nakon više od 14 sati rasprave o programu i sastavu njegove vlade.

Uz njega su i sinoć bili njegov najbliži suradnik Tomislav Saucha, predstojnik Ureda, njegov zamjenik Dalibor Dvornz, te glasnogovornik Nikola Jelić i Dubravka Belas iz Odjela za odnose s javnošću.

Tajnica ureda premijera je prilikom upoznavanja s novim premijerom rekla da ona ostaje na dužnosti kako bi pomogla s tranzicijom. Šampanjac nije popijen pred kamerama, a premijer Orešković rekao je da će pjenušac otvoriti kada prvi rezultati rada njegove Vlade počnu stizati.