{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska zbog salmonele s tržišta povlači Ledo pileće meso

F
6.8.2015. u 15:22
36
64
Hrvatska zbog salmonele s tržišta povlači Ledo pileće meso
36
Hrvatska zbog salmonele s tržišta povlači Ledo pileće meso
Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako se s tržišta povlači Ledo Pileće meso usitnjeno, 500 grama, zamrznuti proizvod, s datumom zamrzavanja 11. maja 2015. i rokom upotrebe do 10. juna 2016., jer je u mesu pronađena bakterija iz roda Salmonella.
Proizvođač kontaminiranog stopostotnog pilećeg mesa je firma Mesfino iz Čazme, a Ledo se navodi kao distributer proizvoda.

Kako se objašnjava, putem HR RASFF sistema primljena je obavijest od Uprave za unapređenje zdravlja Ministarstva zdravlja RH o nalazu bakterija iz roda Salmonella spp. u zamrznutom usitnjenom pilećem mesu (prisutnost u 25 g).

"Mikrobiološkom analizom pretraženog proizvoda utvrđeno je da on ne udovoljava Uredbi Evropske komisije 2073/2005 Prilog I., Poglavlje 1. Kriteriji sigurnosti hrane, Tačka 1.5., u skladu s kojim Salmonella spp. mora biti odsutna u mljevenom mesu i mesnim pripravcima od mesa peradi stavljenima na tržište tokom njihovog roka trajanja", stoji u upozorenju Ministarstva poljoprivrede uz dodatak kako dostatna termička obrada hrane inaktivira uzročnika.

Povlačenje spomenutog proizvoda s tržišta naredila je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja RH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: