{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska: Za desetak dana vraće se odredba o 0,5 promila

F
FENA
30.5.2008. u 13:29
0
0
Hrvatska: Za desetak dana vraće se odredba o 0,5 promila
0
Hrvatska: Za desetak dana vraće se odredba o 0,5 promila
Vozači će na hrvatskim cestama za desetak ponovno moći voziti i imaju li do 0,5 promila alkohola u krvi, no to se neće odnositi na mlade (od 16 do 24 godine) i profesionalne vozače za koje će i dalje vrijediti potpuna zabrana alkohola tijekom vožnje, odlučio je danas Hrvatski sabor, donijevši novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama kojim je ukinuta odredba o 0,0 promila.
Ipak, Vlada i saborska većina ostali su kod odredbe da se vozač koji u organizmu ima do 0,5 promila, a koji počini neki prometni prekršaj, prekršajno kažnjava i za taj prekršaj i za činjenicu da je, bez obzira što u krvi ima do dopuštenih 0,5 promila alkohola, vozio alkoholiziran.

Naime, saborska je većina odbila amandman SDP-ovca Ive Josipovića da se briše ta zakonska odredba, koja se, ustvrdio je Josipović, kosi s načelima kaznenog prava te će u povijest kaznenog prava ući kao nelogičnost jer neće biti kažnjivo započeti vožnju do 0,5 promila, ali će to naknadno postati kažnjivo.

Novi zakon, uz više iznose novčanih kazni, donosi i strože kazne za najteže prometne prekršaje, a za neke, kao alternativu, predviđa i zatvorske kazne.

Alternativno su kazne zatvora propisane za šest najtežih prekršaja - prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat u naseljenim mjestima, odbijanje testiranja na alkohol, lijekove i droge, vožnja s više od 1,5 promila alkohola u krvi, vožnja bez vozačke dozvole, vožnja pod zabranom.

Zakonska je novina i moguænost poništenja vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih bodova - prvo se uvodi zabrana upravljanja vozilom na određeni rok, a ako vozač u pet godina od isteka te mjere ponovno prikupi propisani broj bodova, poništit će mu se valjanost vozačke dozvole, te vozački ispit ponovno može polagati tek nakon dvije godine.

Novim se zakonom kani pojednostaviti postupanje prometnih policajaca i postići veća učinkovitost u sankcioniranju prekršaja, osobito naplatom novčane kazne, pa, primjerice, naplatom novčane kazne do 1.000 kuna na licu mjesta prekršitelji ne bi bili evidentirani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: