{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska: Vojni avioni presreli civilni avion koji se nije javljao kontroli leta

1.7.2015. u 19:17
76
181
Hrvatska: Vojni avioni presreli civilni avion koji se nije javljao kontroli leta
76
Hrvatska: Vojni avioni presreli civilni avion koji se nije javljao kontroli leta
Foto: EPA
Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva odbrane Republike Hrvatske izdala je saopćenje o zračnoj drami koja se tokom srijede odvijala nad Hrvatskom.
Dva borbena aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas, u srijedu, 1. jula 2015., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili su presretanje civilnog aviona koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Radilo se o putničkom avionu, koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistoku Evrope i nije se javljao kontroli leta već na području Slovenije.

Nadležno NATO zapovjedništvo u 16 sati i 52 minute izdalo je komandu za intervencijom dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, koji su odmah poletjeli i presreli civilni avion u neposrednoj blizini granice sa Slovenijom.

Nakon što je izvršena identifikacija, utvrđeno je da je riječ o avionu Air-bus 321 britanske kompanije Monarch Airlines.

S obzirom da je navedeni avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice sa BiH, te su se po naredbi NATO zapovjedništva CAOC vratitli u avionsku bazu Pleso.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak.¸

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinhronizirano pod zapovjedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: