{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska: Vojni avioni presreli civilni avion koji se nije javljao kontroli leta

1.7.2015. u 19:17
76
181
Hrvatska: Vojni avioni presreli civilni avion koji se nije javljao kontroli leta
76
Hrvatska: Vojni avioni presreli civilni avion koji se nije javljao kontroli leta
Foto: EPA
Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva odbrane Republike Hrvatske izdala je saopćenje o zračnoj drami koja se tokom srijede odvijala nad Hrvatskom.
Dva borbena aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas, u srijedu, 1. jula 2015., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili su presretanje civilnog aviona koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Radilo se o putničkom avionu, koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistoku Evrope i nije se javljao kontroli leta već na području Slovenije.

Nadležno NATO zapovjedništvo u 16 sati i 52 minute izdalo je komandu za intervencijom dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, koji su odmah poletjeli i presreli civilni avion u neposrednoj blizini granice sa Slovenijom.

Nakon što je izvršena identifikacija, utvrđeno je da je riječ o avionu Air-bus 321 britanske kompanije Monarch Airlines.

S obzirom da je navedeni avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice sa BiH, te su se po naredbi NATO zapovjedništva CAOC vratitli u avionsku bazu Pleso.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak.¸

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinhronizirano pod zapovjedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: