{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska vlada prodaje Brijune i Krk?

S
7.8.2009. u 21:34
0
32
Hrvatska vlada prodaje Brijune i Krk?
0
Hrvatska vlada prodaje Brijune i Krk?
Prodaja Brijuna za 1,2 milijardi eura sljedeći je korak hrvatske Vlade u pokušaju oporavka od krize - piše italijanski list "Il pikolo".
List navodi da Hrvatska grca u ekonomskoj krizi, te da prognoza ni za sljedećih nekoliko mjeseci nije blistava.

"Nakon povećanja stope poreza i smanjenja penzija, te odricanja od nekoliko ambicioznih projekata, sljedeći korak u spasu je prodaja '12 dragulja', među kojima se nalaze i Brijun", navodi tršćanski dnevnik.

"Il pikolo" naglašava posebnu historijsku i prirodnu vrijednost nacionalnog parka Brioni i njegovu poziciju, nazivajući ga "jednom od zadnjih karata u rukavu očajne vlade".

List naglašava da su Brioni još od tridesetih godina prošlog vijeka turistička destinacija svjetske elite te da "bi lista krunisanih glava i plemića koji su odsjedali na Brionima bila predugačka".

Upravo zbog toga, "Il pikolo" zaključuje da "svojom istorijom, prirodom i klimom Brijuni ne bi imali poteškoća u pronalaženju imućnog kupca".

U tekstu se tvrdi da je nedavno hrvatskoj Vladi upućena ponuda od dvije milijarde eura za cijeli arhipelag, ali da bi sa promjenom svjetskih ekonomskih uslova, smatraju stručnjaci, Hrvatska mogla dobiti između 800 miliona i 1,2 milijarde eura.

Prema pisanju italijanskog lista, osim Brijuna u ponudi će biti i ostrvo Krk koje ima izvrsnu cijenu zbog Jadranskog naftovoda i njegovog terminala na moru koji je cjevovodima povezan sa kontinentom i Mađarskom i Srbijom".

"Za spas Hrvatska još može prodati najjaču nacionalnu osiguravajuću firmu 'Croatia osiguranje', Hrvatsku elektroprivredu koja je procijenjena na oko 800 miliona eura, ali i šume, željeznice i izvore pitke vode", zaključuje "Il pikolo".

Iz Kabineta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića saopšteno je da Brijuni "nisu na prodaju, niti ih je moguće prodati jer su nacionalni park".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: