{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska vlada donijela paket antirecesijskih mjera

F
26.2.2009. u 15:54
0
0
Hrvatska vlada donijela paket antirecesijskih mjera
0
Hrvatska vlada donijela paket antirecesijskih mjera
Hrvatska vlada usvojila je danas paket s deset antirecesijskih mjera, među kojima je i najava rebalansa proračuna u drugoj polovini marta, jačanje finansijske pozicije HBOR-a, potpora turizmu, tržištu nekretnina i sl.
Prva mjera je dodatno jačanje makroekonomske stabilnosti Hrvatske kroz rebalans proračuna koji mora biti gotov u drugoj polovini marta, kazao je hrvatski premijer Ivo Sanader.

Druga je mjera vezana za rasterećenje gospodarstva, odnosno neporeznih davanja, a iz Vlade apeliraju i na lokalne jedinice, s obzirom da je velik dio tih davanja na lokalnoj razini. Već smo smanjili doprinos HGK za 25 posto, vidjet ćemo i druge mogućnosti, kazao je Sanader.

Sljedeća je mjera vezana uz osiguranje likvidnosti javnih poduzeća i privatnog sektora, a premijer ističe kako su javna poduzeća izvijestila da su kod njih moguće uštede od dvije milijarde kuna.

Država će pomoći i skraćenjem rokova za podmirenje obveza javnih poduzeća na 60 dana, kazao je Sanader.

Mjere vezane za usklađivanje državnih potpora sa sustavom EU predviđaju i da se iznos potpore koju jedan poslovni subjekt može dobiti u tri godine, a bez da za to treba mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, poveća sa 200 hiljada eura na 500 hiljada eura.

Za jačanje finansijske pozicije HBOR-a s međunarodnim finansijskim institucijama se razgovara o dodatnih 400 miliona eura za HBOR i time potpore izvoznicima, turizmu, poljoprivredi, malim i srednjim poduzetnicima.

Mjerom potpore tržištu nekretnina Vlada namjerava subvencionirati kamatne stope pri kupnji prvog stana ili povećanja kvadrature, dok banke poziva da smanje kamate za stambene kredite, a građevinske tvrtke da smanje cijene stanova.

Trenutno je, kaže Šuker, neprodanih 13.000 stanova, a u tome gube svi, i tržište i banke.

Antirecesijske mjere vezane su i za jačanje turizma, privlačenje izravnih stranih investicija, pojačan nadzor nad uvozom, posebno roba lošije kvalitete, te održavanje životnog standarda najugroženijih skupina u društvu.

Vlada će voditi proaktivnu i koherentnu gospodarsku politiku, politiku iznad svih partikularnih interesa, istakao je Sanader.

Ponovio je i da danas nije vrijeme za podizanje kamata i poručio kako je danas vrijeme za odgovornost i solidarnost.

Potrebno je voditi ne samo socijalnu nego i solidarnu tržišnu ekonomiju, solidarno tržišno gospodarstvo, poručio je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: