|

Hrvatska: Više od 100 djece u Sisku zaraženo norovirusom?

Hrvatska: Više od 100 djece u Sisku zaraženo norovirusom?
0
S
SRNA
11.11.2011. u 18:05
0
komentara
0

dijeljenja
Hrvatska: Više od 100 djece u Sisku zaraženo norovirusom? Sisak
Učenici Osnovne škole u Popovači kod Siska, koja je danas zatvorena zbog epidemije, najvjerovatnije su oboljeli od norovirusa, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslovačke županije.
Zaraženo je više od 143 učenika i nastavnika, a oboljeli se i dalje javljaju ljekarima. Većina zaraženih ima mučninu, dijareju, temperaturu i povraćaju, ali niko nije u životnoj opasnosti.

Osamnaestoro djece je hospitalizovano, od kojih je dvoje prebačeno u zagrebačku Infektivnu bolnicu na zahtjev roditelja, dok su ostali u sisačkoj bolnici, prenose hrvatski mediji.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslovačke županije Svjetlana Ančić-Birač izjavila je da je riječ o prvim nalazima i da je norovirus izolovan u jednoj od sedam stolica koje su uzete za analizu.

Ona je navela da se norovirus lako širi među populacijom u kolektivima i da će škola biti temeljno očišćena kako bi djeca mogla sigurno boraviti u školskom prostoru.

Norovirus smatra se najznačajnijim uzrokom virusnih dijareja i uzrokuje upalu želuca, tankog i debelog crijeva.

Do zaraze može doći konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode, kontaktom s kontaminiranim površinama ili predmetima, te direktnim kontaktom s oboljelom osobom.

Iz hrvatskog Ministarstva zdravlja saopšteno je da je odmah po saznanju o izbijanju epidemije u Osnovnoj školi Popovača uputilo sanitarnog inspektora radi utvrđivanja izvora zaraze.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.