U rangu kraljeva
112

Hrvatska uvela novo odlikovanje - velered Franje Tuđmana

R. D.
Hrvatski sabor u petak je većinom glasova dopunio Zakon o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske kojim se uvodi odlikovanje Velereda Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

Novo visoko državno odlikovanje, izglasano je s 75 glasova za i 27 protiv, u redu je najviših priznanja koje Hrvatska dodjeljuje, veleredova, kojih je do sada bilo četiri, a nose imena hrvatskih kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV i Dmitra Zvonimira i kraljice Jelene.

Predviđeno je da se dodjeluje svake godine 10. decembra, na godišnjicu smrti Franje Tuđmana, "hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu", navodi se u pojašnjenju.

Novo odlikovanje bilo bi peto najvažnije odlikovanje u Hrvatskoj i ukupno peti velered. Novo odlikovanje u redoslijedu po važnosti je ispred kneževa Trpimira, Branimira i Domagoja, zatim Nikole Šubića Zrinskog i bana Jelačića, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Marka Marulića, Ruđera Boškovića, Nikole Tesle i drugih.

Odlikovanje se uvodi na prijedlog predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a prvi odlikovani novim veleredom trebao bi biti pokojni kardinal Franjo Kuharić. Zanimljivo je da je ranije planirano da se dodjeluje na Tuđmanov rođendan 14. maja, ali je naknadno pomaknuto na dan smrti koji pada neposredno pred izbore.