|

Hrvatska: Uskoro "zeleno svjetlo" za marihuanu u medicinske svrhe

Hrvatska: Uskoro "zeleno svjetlo" za marihuanu u medicinske svrhe
84
S
SRNA
21.12.2014. u 12:44
59
komentara
84

dijeljenja
Hrvatska: Uskoro "zeleno svjetlo" za marihuanu u medicinske svrhe
Hrvatski građani već u ljeto 2015. godine mogli bi da dobiju "zeleno svjetlo" za legalno korištenje marihuane u medicinske svrhe.
Ministar zdravlja Siniša Varga imenovao je Komisiju za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe, a procjene su da bi to tijelo posao stručne procjene moglo obaviti u narednih šest mjeseci.

Zadatak Komisije je da istraži mogućnosti primjene kanabisa kod oboljelih od raka, multipla skleroze i drugih teških bolesti kod kojih takva terapija može pomoći u liječenju i ublažavanju simptoma bolesti.

Stručnjaci će se izjasniti o tome da li troškove takve terapije treba da snosi obavezno zdravstveno osiguranje ili pacijenti sami, kao u Sloveniji, piše "Novi list".

Za predsjednika Komisije imenovan je Ognjen Brborović sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji ne sumnja da će kanabis dobiti "zeleno svjetlo" za primjenu u medicinske svrhe.

"U državi u kojoj 60 posto studenata medicine izjavljuje da je probalo 'travu', mogućnost da sin od umirućeg oca uzme gram marihuane kupljene u apoteci zaista ne predstavlja neku opasnost", ističe Brborović.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...