Regija
0

Hrvatska ulazi u EU: Na Trgu bana Jelačića više hiljada građana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više hilajda Zagrepčana, obitelji s djecom, penzioneri i mladi, strani i domaći turisti s nestrpljenjem i zanimanjem oko 20 sati su dočekali početak programa proslave pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Program je otvorio Puhački orkestar ZET-a, a nastavlja se nastupom Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a, grupa Jinx i TBF te DJ Švecom. Među prvima, koji su nešto iza 18 sati došli na glavni zagrebački trg, Trg bana Jelačića, bio je i bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić koji je rekao da je danas veliki dan za Hrvatsku, koja je konačno ušla u EU.

"Imala je drugačiji put od mnogih drugih evropskih postkomunističkih država koje nisu imale rat i agresiju. Hrvatska, kada je nakon uspješnog referenduma proglasila suverenost, u tom trenutku nitko nije bio spreman priznati hrvatsku neovisnost, a tadašnja Evropska zajednica je za to bila potpuno nepripremljena", kazao je Granić.

Istaknuo je i da su, usprkos tome, ostvareni su svi strateški ciljevi - neoviosnost, ulazak u NATO i EU.

Podsjetio je i da je na svom putu u EU Hrvatska morala proći mnogo prepreka (zaustavljanje rata i oslobađanje okupiranih područja, uspostavu mira u BiH), a kada je počela pregovore bila je blokirana zbog lažnih optužbi da se general Ante Gotovina krije u Hrvatskoj te od Slovenije.

Upitan o budućnosti u EU, Granić je rekao kako Hrvatska ima ozbiljnih ekonomskih i socijalnih problema, ali ima i velike šanse. "Članstvo u EU ne stvara šanse preko noći, ali ih stvara za najbolje. Čvrsto vjerujem da će Hrvatska u EU iskoristiti svoju šansu", naglasio je.

Da će Hrvatskoj biti bolje u EU smatra i penzionerka Ivanka Sedić iz Zagreba, koja je sa prijateljicom došla uživo popratiti događaj koji se, rekla je, dogodi jednom u životu. Iako ne smatra da će joj ulazak u EU donijeti bolji život to očekuje za svoju djecu.

"Povijesni trenutak", sa mladom kćeri i prijateljicom došla je proslaviti i Marijana iz Zagreba koja u EU očekuje bolji život i lakše putovanje po njezinim članicama.

Pozornost desetak mladih studenata iz Turske, od njih 120 koji ovih dana borave u Zagrebu, izazvala je Božena Mikulić koja je ogrnuta zastavom EU i hrvatskom zastavicom u rukama izrazila zadovoljstvo ulaskom u EU. "Jako mi je drago, mi smo živjeli u Frankfurtu i vraćamo se u Hrvatsku", kazala je.

Pozitivnim smatra da će se ulaskom u EU hrvatsko društvo promijeniti i postati uglađenije, "a ne tako balkansko kao što je bilo do sada".

Iako većina prisutinih pozdravlja ulazak Hrvatske u EU, na središnjem trgu ima i onih koji se tome i ne vesele previše. Među njima je i Hrvoje Lukatela koji je nosio majicu s tekstom "kao pijane guske u magli". Podsjetivši na izjavu Stjepana Radića o "guskama u magli", ocijenio je da će iduća generacija Hrvata još jednom, kao prije dvadesetak godina, morati krvariti za svoju slobodu.

"Onaj tko ne uči na svojim pogreškama, morat će ih ponoviti", kazao je. Ulazak u EU smatra nesrećom, kakvom smatra i odlazak u Beč, Budimpeštu i Beograd. "Niti jedna od tih nesreća nije nam došla glave, pa neće ni ova", kazao je Lukatela. Naglasio je da su Hrvati stoljećima bez svoje države uspjeli očuvati svoju narodnu svijest, te da će im to uspjeti i u EU.

Prije početka programa na trgu pokret Occupy Croatia na Trgu Francuske Republike organizirao je prosvjed protiv ulaska Hrvatske u EU. Građani i dalje dolaze na trg, prije čega moraju proći policijsku kontrolu.