Regija
14

Hrvatska: U Zagrebu održan skup "Jasenovac na Trgu žrtava fašizma"

Anadolija
(Foto: AA)
Nekoliko stotina aktivista okupljenih danas, na dan proboja logoraša iz logora Jasenovac, na skupu nazvanom "Jasenovac na Trgu žrtava fašizma" upozorava kako hrvatska Vlada svojim postupcima odobrava i potiče sve opasniju ustašizaciju hrvatskog društva.

Koordinacija Židovskih općina, Srpsko narodno vijeće, Romsko nacionalno vijeće i Savez antifašističkih boraca u suradnji sa Antifašističkom ligom RH organizirali su skup "Jasenovac na Trgu žrtava fašizma" na kojem je nekoliko stotina sudionika upozorilo na, kažu, izjave, činjenja i nečinjenja sadašnjeg političkog vrha čiji postupci imaju za posljedicu sve otvoreniju promociju ustaštva kao malo radikalnijeg hrvatskog domoljublja.

Na protestnom skupu na Trgu žrtava fašizma Zoran Pusić iz Antifašističke lige Hrvatske poručio je kako je ovaj skup bojkot službene komemoracije od strane predstavnika Srba, Židova i antifašista.

Odbacio je današnju izjavu predsjednika Sabora Željka Reinera kako je bojkot politizacija Jasenovca, optuživši vladajuće za prešućivanje konteksta u kojem su nastale jasenovačke žrtve.

Kazao je kako u Vladi sjede otvorene apologete ustaškog režima koji je te zločine počinio.

Pusić je poručio kako želi ukazati na društvene događaje i trendove u posljednjih pola godine, na napade na novinare i kolumniste te kulturne radnike koji su prošli bez jasne osude od strane vlasti, rekao je te ukazao na pojavu grafita koji kombiniraju slovo "U" i križ.

Na skupu je poručeno kako je nekima u društvu ishod Drugog svjetskog rata još uvijek neizvjestan te kako se protive manipuliranju tragičnom poviješću nasilja i sustavnim zaboravom na oružano bratstvo.

Razvoj događaja koji Vlada Republike Hrvatske nekim svojim postupcima potiče, predstavlja prijetnju temeljnim vrijednostima demokratskog društva, što gura Hrvatsku u opasne ideološke sukobe i otvara vrata politički motiviranom nasilju, poručeno je na skupu.

Između ostalih sudionika skupa, brojnih kulturnih i javnih djelatnika te povjesničara, prisustvovali su i predstavnici diplomatskog zbora Srbije, Makedonije, Slovenije i Francuske.

Danas je u Jasenovcu održana službena komemoracija na kojoj je učestvovadržavni vrh, no proslavu su bojkotirale Koordinacija židovskih općina i Srpsko narodno vijeće, kao i Antifašistička liga Hrvatske.