Regija
0

Hrvatska: U više mjesta proglašene mjere odbrane od poplava

SRNA
Foto: icv.com.hr
Foto: icv.com.hr
U sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske proglašene su mjere odbrane od poplava pošto je za dva dana palo do 120 milimetara kiše, što je podiglo vodostaje.

Za ostatak dana meteorolozi najavljuju samo ponegdje kišu, a sredinom dana i poslijepodne i pljuskove praćene grmljavinom.

Redovne mjere odbrane od poplava proglašene su na Akumulaciji Pakra, na Česmi u Pavlovcu, Glogovnici u Koritni, Ilovi u Garešnici i Velikom Vukovju, na Kanalu Obžev u Stružecu, na Krapini u Kupljenovu, na Sunji u Sunji, na Zelini u Božjakovini, te na zapadnom laternom kanalu Biđ polja kod Đakova.

Prema zvaničnim podacima, u protekla dva dana najviše padavina bilo je u Varaždinu 120 milimetara, što je gotovo dvostruki prosjek za taj grad u maju, prenose hrvatski mediji.

U Koprivnici je tokom dva dana palo 118 milimetara kiše, u Slunju 117, Ogulinu 115, Karlovcu 115, Sisku 108, Delnicama 105 i na Sljemenu 103 milimetara.

Iz nadležnih službi Hrvatskih voda izjavili su da stručnjaci prate stanje na terenu i preduzimaju potrebne mjere, te da nema razloga za zabrinutost.

U Varaždinskoj županiji kiša pada više od trideset sati i izlile su se oborinske vode.

Zatvorene su četiri županijske ceste na varaždinskom i ivanečkom području. Zbog vode zatvorena je pruga Lepoglava - Golubovec, a saobraćaj se odvija autobusima.

Informativni centar Virovitica objavio je da je područje Virovitičko-podravske županije pogodilo oko 2.500 munja, navodeći da je nevrijeme počelo u 21 sat, a trajalo je do 23:30 sati.

Portal Koprivnica.net objavio je da su obilne kiše prouzrokovale poplave na nekoliko lokacija u Koprivničko-križevačkoj županiji, a da je u mjestu Reka zaustavljen saobraćaj.

Policija je saopštila da na ostalim dionicama državnih, županijskih i lokalnih puteva dolazi do mjestimičnog prelivanja vode preko puta bez zatvaranja saobraćaja.

Zbog jakog vjetra na autoputu između tunela Mala Kapela i čvora Otočac, te tunela Sveti Rok i vijadukta Božići, vozi se uz ograničenje brzine, saopštio je Hrvatski autoklub.