ICTY
0

Hrvatska u roku od dvije sedmice mora odgovoriti Karadžiću

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju pozvalo je Hrvatsku da u roku od dvije sedmice odgovori na zahtjev optuženog Radovana Karadžića, a u vezi s pristupom dokumentima o navodnom krijumčarenju oružja u Bosnu i Hercegovinu preko Hrvatske.

Ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, optužen u Haagu za ratne zločine zatražio je od Haaškog suda da Hrvatskoj izda obavezujući nalog za pristup brojnim dokumentima, među ostalima i onima o navodnom krijumčarenju oružja u BiH preko Hrvatske.

Sud je pozvao hrvatsku vladu da odgovori na taj zahtjev do 29. septembra.

Karadžić, optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tokom rata u BiH, od Zagreba traži izvještaje, fotografije i snimke o dostavi oružja Armiji BiH preko aerodroma Pleso, radi priprema za suđenje koje bi trebalo početi u oktobru ove godine.

Karadžić traži da se u hrvatskim arhivima pronađu i daju mu na uvid dokumenti o prisutnosti američkih specijalaca i obavještajaca u BiH te o korištenju UNPROFOR-a, UN-ovih promatrača i međunarodnih humanitarnih organizacija za naoružavanje Bošnjaka.

Među traženim su dokumentima i obavještajni podaci o pokolju na sarajevskoj tržnici Markale u februaru 1994. koji, smatra Karadžić, upućuju na odgovornost Bošnjaka za taj zločin, dokumenti o navodnoj odgovornosti Bošnjaka za ubistva civila u opkoljenom Sarajevu te obavještajni podaci o sastanku s Richardom Holbrookeom u Beogradu u ljeto 1996. na kojem se, kako uporno tvrdi, razgovaralo o njegovoj ostavci i imunitetu od kaznenog progona.

Početak suđenja Radovanu Karadžiću okvirno je dogovoren za 19. oktobar.