{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska: U EP ide sedam sadašnjih saborskih zastupnika

F
15.4.2013. u 14:18
1
1
Hrvatska: U EP ide sedam sadašnjih saborskih zastupnika
1
Hrvatska: U EP ide sedam sadašnjih saborskih zastupnika
Od 12 zastupnika koji će Hrvatsku zastupati u Evropskom parlamentu idućih godinu dana njih sedmero saborski su zastupnici - iz SDP-a to su Tonino Picula, Biljana Borzan i Sandra Petrović Jakovina, iz HDZ-a Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, iz HSP-a AS Ruža Tomašić, a Nikola Vuljanić je zastupnik Hrvatskih laburista.
Predsjednica HSP AS i saborska zastupnica Ruža Tomašić, koja je na koalicijskoj listi predvođenoj HDZ-om osvojila najviše preferencijskih glasova, rođena je 1958. u Mladoševici kod Maglaja u Bosni i Hercegovini. U Kanadi je završila Ontario Police College i ima zvanje detektiva inspektora. Bila je šefica osiguranja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a stranku je osnovala 2009. nakon odlaska iz HSP-a.

Andrej Plenković rođen je 1970. u Zagrebu i magistar je pravnih nauka. Saborski je zastupnik, zastupnik promatrač u Evropskom parlamentu i predsjednik Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU. Bivši je profesionalni diplomata, a u vrijeme vlade HDZ-a bio je državni tajnik za evropske integracije.

Saborski zastupnik je i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, rođen 1972. u Buenos Airesu u Argentini. Završio je Fakultet političkih znanosti i Katoličko sveučilište u Buenos Airesu, diplomirani je politolog. Potpredsjednik je saborskog odbora za vanjsku politiku, a bio je zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova.

S liste koalicije HDZ-HSP AS-BUZ u EP ide i Dubravka Šuica, potpredsjednica HDZ-a i predsjednica stranačkog Odbora za vanjske i evropske poslove, rođena 1957. u Dubrovniku. Bila je gradonačelnica Dubrovnika, završila je Filozofski fakultet u Zagrebu i profesorica je engleskog jezika i književnosti te njemačkog jezika.

Ivana Maletić, koja u EP ide kao četvrta na listi koalicije predvođene HDZ-om, predsjednica je HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove, magistrica je ekonomskih nauka i stručnjakinja za javne finansije, budžet i EU fondove i 14 godina radila je u Ministarstvu finansija. Bila je i zamjenica ministra finansija.

Zdravka Bušić u EP ide s petog mjesta koalicije HDZ-HSP AS-BUZ i bivša je saborska zastupnica HDZ-a u dva mandata. Rođena je 1950. godine, diplomirala je političke nauke, završila postdiplomski studij bibliotekarstva i informatike. Bila je savjetnica prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i sestra je Zvonka Bušića koji je 30 godina bio u američkom zatvoru zbog terorizma. Radila je kao savjetnica za informatizaciju u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

SDP-ov saborski zastupnik Tonino Picula jedini je s koalicijske liste predvođene SDP-om osvojio više od 10 posto preferencijskih glasova. Rođen je 1961. godine, diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je ministar vanjskih poslova u Vladi Ivice Račana i u dva navrata gradonačelnik Velike Gorice. Zastupnik je posmatrač SDP-a u Evropskom parlamentu.

S liste SDP-HNS-HSU u EP ide i saborska zastupnica i članica Predsjedništva SDP-a Biljana Borzan, rođena 1971. godine. Ljekar je, specijalizirala je medicinu rada i sporta, živi u Osijeku.

SDP-ova saborska zastupnica koja ide u EP je i Sandra Petrović Jakovina, rođena 1985. godine. Diplomirana je pravnica, članica je saborskog Odbora za međuparlamentarnu saradnju i Izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Najmlađa je SDP-ova zastupnica u Evropskom parlamentu, supruga ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

S liste predvođene SDP-om u EP ide i Marino Baldini, rođen 1963. godine. Načelnik je općine Vižinada, magistar je društvenih nauka, arheolog i historičar umjetnosti. Od 1990. zaposlen je u Zavičajnom muzeju Poreštine i autor je nekoliko stotina članaka iz područja arheologije, muzeologije, zaštite spomenika, historije umjetnosti i savremene umjetnosti.

Oleg Valjalo peti je zastupnik u EP-u s liste SDP-HNS-HSU. Rođen je 1970. godine, diplomirani je ekonomista. Zamjenik je ministra turizma i vijećnik Gradskog vijeća Dubrovnika.

Saborski zastupnik koji odlazi u EP je i Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista. Rođen je 1949. godine, profesor je anglistike i kroatistike. Osim što je jedan od osnivača stranke, jedan je od osnivača Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zastupnik je posmatrač u Evropskom parlamentu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: