{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska: Tužiteljstvo traži određivanje istražnog zatvora za Glavaša

F
30.1.2015. u 17:34
0
5
Hrvatska: Tužiteljstvo traži određivanje istražnog zatvora za Glavaša
0
Hrvatska: Tužiteljstvo traži određivanje istražnog zatvora za Glavaša
Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od suda da odredi istražni zatvor Branimiru Glavašu jer mu je sada na snazi presuda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dužu od pet godina.
Tužiteljstvo od zagrebačkog Županijskog suda traži da se Glavašu istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od bijega, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći identitet okrivljenika.

Zahtjev za određivanjem istražnog zatvora uslijedio je nakon što je nedavno izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo potjernicu za Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je "pritvoren" po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

Potjernicu za Glavašem zagrebački sud raspisao je 16. januara, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina temeljem koje je služio kaznu u Bosni i Hercegovini zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. u slučajevima "Selotejp" i "Garaža".

Nakon ukidanja pravomoćne presude na snazi je nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora.

Po Zakonu o kaznenom postupku, istražni zatvor se određuje temeljem presude kojom je izrečena kazna zatvora od pet ili više godina.

Zasad nije poznato kada će zagrebački Županijski sud odlučivati o zahtjevu tužiteljstva, a Glavašev advokat Dražen Matijević očekuje da bi se to moglo dogoditi početkom iduće sedmice.

Matijević smatra da se Glavašu ne može odrediti istražni zatvor jer je vrijeme koje je dosad proveo u istražnom zatvoru i zatvoru duže od pet godina, dok istražni zatvor s produženjima u njegovom slučaju može trajati najduže četiri godine.

"Kad bi mu ponovno bio određen zatvor proizlazilo bi da bi on u njemu bio više od pet godina što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku", kazao je Matijević Hini. Nazvao je "pravnim apsurdom" stajalište Državnog odvjetništva po kojem se okrivljeniku istražni zatvor uračunava u zatvorsku kaznu, ali se izdržana zatvorska kazna ne uračunava u istražni u zatvor.

Glavaš je preko svoje porodice i stranke HDSSB najavio da će najvjerovatnije u nedjelju doći u Osijek, gdje mu prijatelji priređuju svečani doček.

Odredi li mu Županijski sud istražni zatvor mora mu biti dostavljeno rješenje i onda mora biti uhapšen, a kao krajnja mjera u slučaju nedostupnosti slijedi raspisivanje potjernice.

Advokat ne vjeruje da će sud donijeti takvu odluku. "Bitno je to da je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu protiv Glavaša jer su mu bila povrijeđena ljudska prava garantirana Ustavom", kaže Matijević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: