Regija
0

Hrvatska turistima zabranila donošenje hrane

Sarajevo-x.com
Čuli ste kako je u nekim teatrima zabranjeno unositi hranu, ali nije li u najmanju ruku čudno kad vam zabrane da kupite hranu i ponesete je sa sobom kako biste jeli? To je upravo ono što je Hrvatska učinila.

Ova zabrana prvenstveno se odnosi na unošenje mesa i kvarljivih proizvoda i u najvećoj mjeri se tiče čeških turista koji se dovoze svakog ljeta noseći sa sobom jogurte, margarin, smrznuto meso, pivo i mnoštvo drugih produkata. Oni najmanje potroše na hranu čak i kad ostaju sedmicu ili dvije na hrvatskoj obali.

"800.000 Čeha svake godine posjeti Hrvatsku. Dvije trećine njih, dakle oko 500.000 iznajmljuje apartmane ili sobe sa upotrebom kuhinje," rekao je za Radio Prag Tomio Okamura, glasnogovornik češke Asocijacije tour operatera i putničkih agenata. "Ovo novo pravilo je vrlo drastično i utiče na većinu naših građana. Hrvatska je destinacija broj jedan za nas jer oko 25% našeg stanovništva odlazi tamo na odmor."

Na pitanje zašto Česi jednostavno ne bi prestali sa donošenjem svoje hrane i počeli kupovati u Hrvatskoj te jesti u tamošnjih restoranima, Okamura ističe: "Nije problem samo u cijeni, već i u ukusu. Česi vole svoje soseve, jogurte i ostalo. Većina njih više voli svoje. A pored toga žele i uštedjeti."

"U Hrvatsku ne možete s maloljetnim djetetom bez saglasnosti roditelja, benzin im je poskupio, za prolazak kroz Sloveniju čekaju vas vinjete od 35 eura, a u prtljažniku ne smijete nositi sir i salamu ili bilo kakve namirnice životinjskog porijekla", pišu ogorčeni češki mediji, zaključivši kako je ove godine najbolje zaobići odmor u Hrvatskoj.