{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska treba da dostavi dokumente vezane za Oluju

F
4.6.2009. u 17:56
0
1
Hrvatska treba da dostavi dokumente vezane za Oluju
0
Hrvatska treba da dostavi dokumente vezane za Oluju
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz ocijenio je u četvrtak da je Hrvatska u proteklih šest mjeseci najvećim dijelom ispunila zahtjeve Ureda haškog tužitelja s iznimkom dostave za tužiteljstvo ključnih dokumenata koji se odnose na operaciju Oluju.
Takvu ocjenu Brammertz iznosi u redovitom izvještaju o radu ureda haškog tužitelja u proteklih šest mjeseci, pripremljenom za sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a što se u četvrtak održala u New Yorku.

- Tokom razdoblja koje izvještaj pokriva Hrvatska je primjereno i na vrijeme odgovorila na većinu zahtjeva za pomoći. Osim toga, Ured tužitelja i dalje prima odgovarajuću pomoć ureda hrvatskoga državnog odvjetnika na specifične zahtjeve, navodi se u pisanom izvještaju Brammertza, prenosi Hina.

Unatoč tome tokom razdoblja koje izvještaj pokriva Ured tužitelja i dalje je suočen s teškoćama u osiguranju hrvatske saradnje u suđenju „Gotovina i drugi“.

- Preciznije, Ured tužitelja neuspješno je pokušavao doći do velikog broja ključnih vojnih dokumenata koji se odnose na operaciju Oluju iz 1995. U tom je pogledu, od posljednjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, postignut mali napredak, piše Brammertz.

U njegovu se izvještaju podsjeća da je Ured haškog tužitelja 2007. identificirao i zatražio veći broj dokumenata vezanih uz predmet "Gotovina, Čermak i Markač" i nakon što nije došao do njih raspravno vijeće u tom predmetu naložilo je Hrvatskoj u septembru prošle godine da podnese izvještaj o sudbini tih dokumenata. U tom je razdoblju Hrvatska neke od traženih dokumenata dostavila, kao i informacije o osobama u čijim su rukama bili dokumenti prije nego im se zameo trag.

Brammertz u izvještaju navodi da Hrvatska i dalje tvrdi da mnogi traženi dokumenti i ne postoje.

Glavni haški tužitelj navodi da od 98 dokumenata koje traži haško tužiteljstvo Hrvatska priznaje postojanje njih 23, ali do sada nije dostavila nijedan od njih.

- S obzirom na to da se suđenje privodi kraju ured tužitelja poziva Hrvatsku da temeljito nastavi s istragom i da se usredotoči na pronalaženje i predaju tih ključnih dokumenata Međunarodnom sudu, poručuje Brammertz u izvještaju.

Predsjednik Haškog suda Patrick Lipton Robinson u svom je polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti izvijestio da je Međunarodni kazneni sud za prostor bivše Jugoslavije (ICTY) za 117 optuženih osoba od ukupno 161 optuženika dovršio postupak.

Za 21 optuženu osobu u toku su prvostupanjska suđenja, a za njih 13 je postupak u žalbenoj fazi. Još šest optuženih, među njima i bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, čeka početak suđenja i Robinson očekuje da će za svu šestoricu suđenje započeti ove godine.

Predsjednik Haškog suda očekuje da će posljednja suđenja biti završena 2012. najavljujući pri tom u izvještaju da će se tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a korekcija izlazne strategije po kojoj je dovršetak prvostupanjskih suđenja bio planiran do kraja 2009. a žalbenih do kraja 2010.

Robinson je podsjetio da su dvojica optuženih - Ratko Mladić i Goran Hadžić još u bijegu i pozvao međunarodnu zajednicu na njihovo hapšenje.

- Sud ne smije zatvoriti vrata prije nego se ova dvojica uhapse i privedu sudu, poručio je u izvještaju pripremljenom za sjednicu Vijeća sigurnosti.

Na njihovo hapšenje u svom je izvještaju pozvao je i Brammertz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: