{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska traži izručenje Gorana Hadžića

F
21.7.2011. u 13:04
0
2
Hrvatska traži izručenje Gorana Hadžića
0
Hrvatska traži izručenje Gorana Hadžića
Goran Hadžić (Foto: AFP)
Hrvatska vlada je na današnjoj sjednici prihvatila zaključak kojim je pozvala Državno odvjetništvo RH i Ministarstvo pravosuđa da poduzmu sve potrebne mjere radi preuzimanja progona za ratne zločine i druga teška kaznena djela koja se stavljaju na teret Goranu Hadžiću kao i zbog njegova izvršavanja kazni zatvora u Hrvatskoj na temelju dviju pravomoćnih presuda.
Premijerka Jadranka Kosor podsjetila je kako su Hadžićeve žrtve predugo čekale na njegovo hapšenje te da mnoge o njih te njihovi očevi i majke nisu dočekali trenutak kada će Hadžić stati pred lice pravde.

"Hadžić je bio jedan od najažurnijih provoditelja velikosrpske Miloševićeve agresivne politike. O tome najbolje mogu svjedočiti ljudi na istoku Hrvatske, ali i mnogi drugi. Sjetimo se krvavog Uskrsa na Plitvicama 199., Josipa Jovića i njegove majke", kazala je Kosor.

U zaključku koji je vlada prihvatila na današnjoj sjednici, među ostalim, stoji da protiv Hadžića postoje već dvije pravomoćne osuđujuće presude županijskih sudova u Osijeku i Šibeniku te podignuta optužnica za ratne zločine i druga teška kaznena djela počinjena u RH.

Vlada stoga poziva DORH i ministarstvo pravosuđa da u okviru svojih nadležnosti i postojećih propisa o suradnji s Haaškim sudom poduzmu mjere radi izvršavanja kazni na temelju pravomoćnih presuda u RH te procesuiranja kaznenih djela obuhvaćenih optužnicom. Također ih poziva da izraze spremnost za preuzimanje progona za sve ratne zločine i druga teška kaznena djela koja se Hadžiću stavljaju na teret.

Goran Hadžić je i hrvatski državljanin, rekla je premijerka Kosor, pozivajući se na podatke ministarstva uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: