Regija
0

Hrvatska: Svečana večera u čast predsjednika Busha i njegova zdravica

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svečanoj večeri koju je u čast američkog predsjednika Georgea Busha i prve dame Laure te visokog američkog izaslanstva u petak navečer u Uredu predsjednika priredio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom Milkom, nazočna je bila elita hrvatskog političkog, sportskog, kulturnog, gospodarskog i vjerskog života koja je uživala u dalmatinskim ribljim specijalitetima te biranim vinima.

Na svečanoj večeri je, uz hrvatskog predsjednika i suprugu Milku bio cjelokupan politički vrh: hrvatski premijer Ivo Sanader sa suprugom Mirjanom, predsjednik Sabora Luka Bebić sa suprugom Gerdom Marijom, te brojni članovi hrvatske Vlade.

S američke strane u hrvatskim su specijalitetima uživali i državna tajnica Condoleezza Rice, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Steven Hadley, te veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Bradtke.

Poznati hrvatski sportaši koji su stigli na večeru, ovoga puta bez nacionalnih dresova u elegantnim i svečanim odijelima, bili su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić, plivačka šampionka Sanja Jovanović, bivši slavni NBA košarkaš Dino Rađa, izbornik rukometne reprezentacije Lino Červar, te svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić.

Kulturni milje predstavljali su kipar Dušan Džamonja, veleposlanici UNICEF-a glumica Bojana Gregorić i pjevač Zlatan Stipišić Gibonni te operna pjevačica Sandra Bagarić.

Vjersku zajednicu predstavljali su kardinal Josip Bozanić, muftija Šefko Omerbašić, predsjednik vjerske zajednice Bet Izrael Ivo Goldstein i predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus.

Hrvatska i američka elita okupljena na svečanoj večeri na meniju je imala kozice s rikulom, gratinirane Jakobove kapice, svitak od brancina, grdobinu u umaku od limuna, garnituru povrća, zelenu salatu i radič, rožatu, kavu i čaj. Od bijelog vina posluženi su Vrbnička žlahtina Katunar, a od crnog Dingač Potomje. Ponuđen je i pjenušac Bela.

Predsjednik Mesić za poklon predsjedniku Bushu pripremio je repliku komiške gajete falkuše, autohtonog hrvatskog broda.

Zdravica predsjednika Busha u čast predsjednika Mesića u cijelosti:

"Gospodine predsjedniče, gospođo, hvala vam lijepa, gospodine premijeru hvala i Vama na tome što sam upoznao i Vašu suprugu.

Vrlo mi je drago što sam u vašoj prekrasnoj zemlji. Cijenimo vaše toplo gostoprimstvo i slavimo pozivnicu koju ste dobili da postanete jedan od najbližih američkih saveznika.

Rekli ste da ste iz male zemlje. Impresioniran sam velikim srcima i velikim košarkaškim timom.

Ponosni smo na naše odnose, gospodine predsjedniče, dijelimo zajedničke vrijednosti, vjerujemo u ljudska prava i ljudsko dostojanstvo. Vjerujemo da je Stvoritelj svakom muškarcu, ženi i djetetu na Zemlji dao veliki dar slobode.

Vjerujemo da tržišta mogu osloboditi poduzetnički duh naših naroda ali razumijemo da sloboda zahtijeva žrtve. Odajem priznanje narodu vaše zemlje za hrabrost i volju da pomogne mladoj demokraciji u Afganistanu da procvjeta i uspije. Cijenimo prijatelje koji su se suočili sa zlom i razumiju da postoji bolje sutra.

Gospodine predsjedniče, donosim pozdrave svoje zemlje vašoj prekrasnoj državi. Čast mi je da ste naš dobar saveznik. Dižem čašu Vama i divnim ljudima Hrvatske".