|

Hrvatska, Srbija i BiH pod udarom snijega i hladnoće

Hrvatska, Srbija i BiH pod udarom snijega i hladnoće
446
A
Anadolija
9.12.2012. u 18:05
42
komentara
446

dijeljenja
Hrvatska, Srbija i BiH pod udarom snijega i hladnoće Sarajevo (Foto: Anadolija)
Veći dio regije zapadnog Balkana zahvatile su jake sniježne padavine praćene vrlo niskim temperaturama. Najviše snijega zabilježeno je u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, dok je u Crnoj Gori snijeg padao u planinskim predjelima.
U Hrvatskoj i Srbiji zabilježeni su i prvi smrtni slučajevi od posljedica hladnog vremena.

U Bosni i Hercegovini meteorolozi najavljuju dolazak ledenih dana početkom naredne sedmice. Dnevna temperatura se neće dizati iznad nultog podioka.

Danas oko podneva najhladnije bilo na Bjelašnici gdje je temperatura iznosila minus 17 stepeni Celzijusa, dok je u Neumu bilo sedam stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Visina snijega kretala se od 78 centimetara na Bjelašnici do devet centimetara u Goraždu. U Bihaću je palo 38 centimetara snijega, u Sarajevu 20, a u Banjaluci 19 centimetara. U Hercegovini puše jaka bura.
Tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak, upozoravaju meteorolozi, očekuje se nagli pad temperature tako da će u ponedjeljak ujutro biti veoma hladno u cijeloj Bosni i Hercegovini uz mraz i temperaturu do minus 22 stepena na planinama. U prva tri dana naredne sedmice i dalje će padati snijeg, a dnevna temperatura će u većini BiH ostati ispod nule.

Zbog sniježnh padavina tokom noći sa subote na nedjelju na cijeloj teritoriji Srbije otežan je saobraćaj, posebno u Vojvodini gdje je više glavnih saobraćajnica u blokadi, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Beograda. Visina sniježnog pokrivača kreće se i do pola metra.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavo je za agenciju Anadolija da je najteža situacija na području Vojvodine gdje je preko pet stotina ljudi na putevima evakuisano iz vozila, i da poseban problem predstavljaju šleperi i kamioni koji su zakrčili puteve, pogotovo na autoputu Subotica - Beograd.

"Vozila koja su pod jako teškim teretom teško je skloniti, i ta vozila su napravila sve ove probleme o kojima govorimo", objasnio je načelnik Sektora za vanredne situacije. Novosadski mediji su prenijeli da je zbog hladnoća u tom gradu jedno lice izgubilo život. Hrvatska je nedjelju dočekala pod debelim sniježnim pokrivačem, a temperature su se širom zemlje spustile ispod nule, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U Subotu je u Zagrebu oboren rekord sniježnog pokrivača koji je bio na snazi od 7. ožujka 1955. godine. Visina snijega na zagrebačkom Griču tada je bila 38 centimetara. Visina snijega je u subotu popodne iznosila 45 centimetara. Crna Gora je pod uticajem ciklonske aktivnosti koja je uslovila obilne padavine u centralnom i južnom dijelu zemlje, te poledicu i sniježne mećave na sjeveru.

Sjever Crne Gore je zatrpan snijegom, na Žabljaku visina sniježnog pokrivača iznosi 75 centimetara, u Kolašinu 48, Šavniku 20, Rožajama 17, Pljevljima 14, Andrijevici 12 i u Bijelom Polju deset centimetara, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Za šlepere i kamione sa prikolicom saobraćaj je u višim putnim pravcima kroz cijelu Crnu Goru u subotu je bio zatvoren, dok je danas za sve kategorije vozila zbog sniježne mećave i jakih udara vjetra saobraćaj zatvoren na dionici Šavnik - Žabljak i Jasenovo polje - Šavnik.

Na Žabljaku je u subotu izmjerena najniža temperatura od minus deset stepeni, u Kolašinu minus sedam, Pljevljima minus 4,1 stepeni Celzijusa.

U centralnom dijelu Crne Gore najhladnije je u Nikšiću gdje je izmjerena temperatura minus dva stepena, a visina sniježnog pokrivača 30 centimetara. Na Cetinju temperatura je takođe iznosila minus dva stepena dok je visina snijega 22 centimetra.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...