Regija
0

Hrvatska: Smanjuju se cijene hljeba, mlijeka i ulja

FENA
Od prvog dana februara cijene svježeg mlijeka, hljeba i ulja u Hrvatskoj bit će smanjene za između osam i 12 posto, dogovoreno je na sastanku komisije za praćenje cijena, koja je formirana na inicijativu premijera Iva Sanadera, javljaju hrvatski mediji.

Smanjenje cijena će, po pola, zajednički podnijeti prehrambeni proizvođači i trgovački lanci, čiji su predstavnici prisustvovali jučerašnjoj sjednici. U pregovorima su učestvovali trgovački lanci koji zajednički posjeduju oko 70 posto prodavnica u zemlji.

Po ocjeni predstavnika sindikata, smanjenje cijena hljeba, mlijeka i ulja značit će mjesečno smanjenje troškova u domaćinstvu od 70 kuna (nešto manje od deset eura).

Premijer Sanader je najavio da će i vlada doprinijeti smanjenju pritiska na kućni budžet građana, time što cijene struje do ljeta neće rasti ni za građane, ni za privredu, dok cijena plina neće rasti samo za građane.

Premijer je najavio da će ministar finansija Ivan Šuker razgovarati s predstavnicima udruženja banaka o kamatama na kredite, kako bi se i u tom području spriječili mogući problemi.

S obzirom na nedavni porast cijena komunalija u Zagrebu, Sanader je izrazio očekivanje da će gradske vlasti razmisliti o smanjenju cijena komunalnih usluga.