Regija
0

Hrvatska slavi punoljetnost kao međunarodno priznata država

FENA
Republika Hrvatska sutra obilježava 18. godišnjicu međunarodnog priznanja, prisjećajući se 15. januara1992. kada je njezinu neovisnost priznalo 12 tadašnjih članica Evropske unije, datuma koji se smatra jednim od najvažnijih događaja u hrvatskoj historiji.

Nakon što je Hrvatsku priznala Evropska unija, tog 15. januara 1992. uslijedila su priznanja i drugih zemalja - Belgije, Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Madžarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Australije, Francuske, Španije, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinile Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj.

Do kraja januara 1992., Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja - Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.

Još tokom 1991. Hrvatsku su priznale Slovenija (26. juna), Litva (30. jula), Ukrajina (11. decembra), Latvija (14. decembra) i Estonija (31. decembra), ali riječ je o državama koje u to doba ni same nisu bile priznate.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. decembra 1991.), a istog dana na to se odlučila i Njemačka (iako uz odluku da njeno priznanje na snagu stupa 15. januara 1992., zajedno s ostalim članicama Evropske unije).

Dva dana prije EU, 13. januara, Republiku Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, iako je Vatikan priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. decembra 1991., posebnim dokumentom kojim se odredilo prema slovenskom i hrvatskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Dan nakon Svete Stolice Hrvatsku je priznao San Marino.

Potom su, među ostalima, uslijedila priznanja Rusije (17. februara), Japana (17. marta), SAD-a (7.aprila), Izraela (16. aprila, iako je do uspostave diplomatskih odnosa došlo tek pet i po godina kasnije) te Kine (27. aprila).

Prva azijska i islamska zemlja (ako se ne računa Turska) koja je priznala Hrvatsku bio je Iran (15. marta 1992.), a afrička Egipat (16. aprila 1992.).

Primanjem u Ujedinjene narode 22. maja 1992. Hrvatska je definitivno postala jednakopravna članica međunarodne zajednice.