Regija
0

FOTO / Hrvatska: Skup antifašista Balkana u odbrani Titovog lika i djela

Anadolja
Na zagrebačkom jezeru i parku Bundek održani su 6. susreti lige antifašista jugoistočne Evrope, "Dani balkanske ljubavi", sa sjedištem u Bihaću, a pod pokroviteljstvom grada Zagreba na kojima je sudjelovalo oko hiljadu antifašista i simpatizera.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Velika fotografija koja je dominirala pozornicom snimljena je 25.7. ove godine na Brdu kod Kranja gdje su se susreli predsjednici jugoistočnih zemalja, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Petar Rajić, predsjednik zagrebačke zajednice udruga antifašista, naglasio je u pozdravnom obraćanju važnost borbe protiv neonacizma i neofašizma i suradnju antifašista iz svih susjednih zemalja na zajedničkom cilju.

Predsjednik lige antifašista jugoistočne Evrope i njezin osnivač, Hakija Abdić iz Bihaća, pozvao je na ljubav među narodima i na poštivanje tekovina zajedničke prošlosti, NOB-a i Tita:

"Balkanska ljubav nije nepovratna prošlost, ona je naša zajednička vizija za budućnost. Pozivam sve parlamente s ovog prostora da njeguju zajedničku prošlost. Mi želimo sačuvati vrijednosti antifašizma na ovim prostorima, jer znamo da su se naši narodi pod najvećim svjetskim autoritetom, Josipom Brozom Titom, borili i izborili za antifašističku koaliciju. Nitko nam ne može spočitati da se nismo borili za slobodu svojih naroda, jer smo se borili na strani svjetskih država i pobjednika. Cijenimo lik i djelo Tita, jer je doveo sve naše narode na stranu svjetskog pobjednika što nikad prije i poslije nije nikom uspjelo. Titove ideje će kad tad biti budućnost naših naroda, ali tek kad ljudi budu spremni da ih razumiju.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Počasni predsjednik antifašista Hrvatske i bivši predsjednik RH, Stjepan Mesić, izrazio je zadovoljstvo što se ovaj skup održava u Zagrebu i naglasio potrebu reafirmiranja antifašizma:

"Antifašizam se demonizira i izjednačava s komunizmom u Hrvatskoj ali i susjednim zemljama, a komunizam se proglašava jednakim zlom kao i fašizam. Smanjuju se prava antifašista, dok kvislinški borci dobivaju veće mirovine. Mlade se indoktrinira kvaziznanstvenim raspravama i školskim knjigama, usađuje im se mržnja prema antifašizmu koji se prikazuje kao mržnja prema naciji i svakom vjerskom osjećaju, a u Crkvi se prešućuje dio svećenika koji je znao na koju stranu stati. Prešućuje se i činjenica da je Josip Broz bio Hrvat i plasiraju se svakakve lude priče o njegovu porijeklu i proglašava ga se jednim od 10 megaubojica svijeta. Notorna je neistina da su svi antifašisti bili komunisti."

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Pjevačko društvo Novi Zagreb na pozornici je nastavilo s izvedbom pjesama u pratnji harmonike, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Milan Bandić, između ostalog, riječima:

"Antifašistički borci položili su život za pravdu i slobodu, ljudsko dostojanstvo. Zagreb je bio i ostao antirežimski, antimonarhistički i antifašistički grad. Dužni smo mladima govoriti o žrtvama Drugog svjetskog rata bez prekrajanja i dopisivanja novije povijesti. Antifašist prije svega znači biti slobodan i biti čovjek", zaključio je gradonačelnik Bandić.

Druženje antifašista i antifašističkih boraca uz popratni kulturno-umjetnički programa na jezeru Bundek nastavlja se do 22 sata.