Regija
0

Hrvatska: Situacija na turskom teretnom brodu nepromijenjena

FENA
Situacija na turskom teretnom brodu "Und Adriyatiku" od sinoć je nepromijenjena, a tegljači ga pričvršćenog sajlama održavaju na udaljenosti od oko deset nautičkih milja od istarske obale, potvrdio je jutros zapovjednik Zapovjedništva za zaštitu i spašavanje Istarske županije Dino Kozlevac.

Po njegovim riječima iz pramca broda i dalje se podiže bijeli dim, a u njegovu trupu tinjaju ostaci požara, no situacija je znatno bolja nego jučer pa je ekipa specijalno uvježbanih nizozemskih vatrogasaca počela ulaziti na turski teretni brod.

Oni se do danas zbog jake bure i dosad prevruće oplate broda nisu mogli spustiti na brod.

"Nakon nekoliko pokušaja jutros su uspjeli te uskoro očekujemo i prve informacije o samoj situaciji u unutrašnjosti broda. Kako stvari stoje, nizozemskim stručnjacima ubrzo će se priključiti i istarski vatrogasci", izvijestio je zapovjednik Dino Kozlevac. Dodao je kako na moru nema nikakvih znakova onečišćenja.

Na brodu "Und Adriyatiku", dugom 193 metra, koji je plovio iz Istanbula u Trst, bilo je 200 kamiona te devet tona opasnog tereta, od čega dvije tone opasnih krutih tvari - šibica i pet-šest tona maziva za kamione.

Havarija se dogodila u srijedu ujutro 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja, odnosno na granici hrvatskoga teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.