Regija
4

Hrvatska: Sinu Mersada Berbera ukradene očeve slike i nakit

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bez nekoliko vrijednih umjetničkih djela svoga oca Mersada Berbera, koji slovi za jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih slikara, u noći na nedjelju ostao je Azer Berber (41).

Njemu je, naime, nepoznata osoba provalila u stan u Ulici Vjenceslava Novaka na Medveščaku. Lopov se ušuljao kroz balkonski prozor i odnio nekoliko Berberovih slika i nakit u vrijednosti 150.000 kuna, piše Vecernji.hr.

Azera Berbera krađa je zatekla u nedjelju u 5.15 sati kada se vratio u stan. Sve je odmah prijavio policiji koja je obavila uviđaj i traga za zasad nepoznatim provalnikom. U ponedjeljak ujutro pokradeni sin svjetski poznatog neoklasicista nije bio raspoložen za razgovor s novinarima.

"Ne bih davao nikakve izjave za medije, riječ je o nekoliko slika, ali zbog istrage vam ne mogu reći koliko slika i kojih", tek je kratko komentirao Azer Berber.

Kazao je da su im i prije lopovi odnosili očeve slike koje policija nikada nije pronašla.

Kradljivac nije odnio slike koje vise na zidu, već nekoliko djela koja su stajala odložena sa strane. Da bi došao do balkona sa stražnje strane zgrade, na visini od oko četiri metra, lopov je sebi pripomogao malim stepenicama koje vode do balkona stana na prvom spratu. Nakon toga, do sprata iznad morao se penjati. Pedantni lopov očigledno je dobro znao što traži, budući da Azera Berbera nakon provale stan nije dočekao pretjerano razbacan. I drugi Berberovi susjedi požalili su se da im je ranije provaljivano u stan.

Veliki umjetnik Mersad Berber umro je prije tri godine, u 72. godini u Zagrebu. Za života je dobio niz priznanja i izlagao u brojnim galerijama, od Londona, Moskve, New Yorka, Tokija, sve do New Delhija.