Regija
8

Hrvatska: Profesor osuđen za pedofiliju radi u dvije škole, pokrenut novi proces

Klix.ba
Profesor tjelesnog odgoja koji je već osuđeni pedofil i protiv kojeg se na sudu vodi novi postupak zbog seksualnog zlostavljanja djeteta mlađeg od 15 godina, radi u dvije škole u Hrvatskoj.

Ovaj je profesor 2007. godine osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnicom, za šta je dobio uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 9 mjeseci, piše Index.hr.

Budući da se prema tadašnjem Zakonu takvo kazneno djelo nije upisivalo u registar kaznenih djela, škole za koje profesor radi nisu mu mogle dati otkaz. Isti je nastavio raditi na mjestu nastavnika tjelesnog odgoja i svoju poziciju koristio kako bi nastavio seksualno zlostavljati djevojčice. Jedna od njih smogla je hrabrosti i 2012. godine prijavila ga razrednici i svojoj majci.

Majka je momentalno reagirala u nastojanju da zaštiti dijete i otišla u školu, no ništa se nije dogodilo, nastavnik je nastavio raditi, a djevojčica je doživjela niz neugodnih situacija u kojima su je optužili da izmišlja, rugali su joj se i vrijeđali je brojne kolege iz škole.

Nakon što je postupak pokrenut na Sudu, profesor je suspendovan s nastave, ali nije dobio otkaz već i dalje radi u školama.

"Zlostavljanje se događalo 2012. godine na časovima tjelesnog odgoja. Jedno vrijeme mi je kćer to tajila, no onda je smogla hrabrosti i povjerila se razredniku, a zatim i meni. Prvo se bojala, sramila i osjećala je gađenje. On ju je prilikom izvođenja vježbi uvijek iznova dirao po intimnim dijelovima tijela. Za pokazivanje vježbi uvijek bi nju izabrao i onda je tako iskorištavao, kasnije smo saznali da je već bio osuđen za isto kazneno djelo. Mi smo ga prijavili i policiji i prosvjetnoj inspekciji. Tada je pokrenut postupak koji je još uvijek u toku i to već četiri godine", priča majka djevojčice.

Prvo vještačenje pokazalo je nalaz u korist profesora, a Poliklinika za zaštitu djece i mladih je donijela nalaz protiv profesora. Sud se nije mogao odlučiti i donijeti presudu pa su djevojčicu poslali i na treće vještačenje.

Sramotno je, dodaje, to da je dijete nakon svega trebalo i dalje pohađati tjelesni kod istog profesora, pa su je, kaže, uz pomoć liječnice uspjeli udaljiti sa časova.

"Moram reći i kako se nakon svega u školi potpisivala neka peticija da se vidi ko od djece smatra da moja kćer laže, što je sramotno.

Prijašnji propisi nisu obuhvatali ova kaznena djela pa nije bilo mogućnosti da se takva osoba udalji iz škole zbog njegovih prava iz radnog odnosa. Problem je i to što ni nadzor počinilaca seksualnih delikata nakon izdržane kazne zatvora nije posebno uređen. Naime, on se ne izriče automatski kod ovakvih kaznenih djela, već je ostavljena mogućnost sucu da takav nadzor odredi prilikom izricanja kazne i to samo u trajanju do dvije godine i samo ako je počinitelju izrečena kazna u trajanju od dvije ili više godina.

Ono što je, uz činjenicu da je profesor tjelesnog zlostavljao djevojčicu, itekako tragično i sramotno je i ponašanje raznih institucija koje su nastavile na drugi način maltretirati djevojčicu pune četiri godine.

Prvo su prošle dvije godine od prijave da bi se nešto uopće pokrenulo, a zatim se dogodilo i zaista skandalozno vještačenje djevojčice koja kaže da su joj postavljana pitanja poput onog dira li se prilikom tuširanja po intimnim dijelovima tijela, je li vidjela muški spolni organ i kako je reagirala.