Regija
0

Hrvatska priznala Kosovo, Uzelac stavio mandat na raspolaganje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hrvatska Vlada priznala je u srijedu neovisnost Kosova, čime se pridružila skupini od 30-ak zemalja koje su do sada priznale Kosovo, a potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac (SDSS) bio je protiv te odluke o priznanju i svoj je mandat stavio na raspolaganje premijeru Ivi Sanaderu.

Da je hrvatska Vlada priznala Kosovo novinare je u Banskim dvorima izvijestio premijer Sanader, rekavši i da Uzelac nije podržao odluku o priznanju, kao ni jutrošnju zajedničku izjavu Hrvatske, Mađarske i Bugarske, kojom te tri države najavljuju priznanje Kosova. Kosovo je neovisnost proglasilo 17. veljače, što je izazvalo burne reakcije Beograda.

Sanader je rekao kako ima puno razumijevanje za Uzelčev čin i stav SDSS-a, istaknuvši kako osobno ne želi Uzelčev odlazak niti izlazak njegove stranke iz Vlade.

"Razumijem čin Uzelca, ali odgovaram da ga i dalje želim u svojoj ekipi i Vladi", rekao je Sanader.

Uzelac je rekao da je "svoj mandat dao na preispitivanje", jer je riječ o važnoj odluci za koju SDSS smatra da može ugroziti zajedničku intenciju iz koalicijskog sporazuma, a koja se odnosi na izgradnju i čuvanje dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom.

Premijer Sanader naglasio je i kako razumije da je riječ o teškom pitanju za Srbiju, te da je to bio jedan od razloga zašto je Hrvatska čekala s priznanjem Kosova, ali i istaknuo kako želi nastavak dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, kako političkih, tako i gospodarskih.