Kao SAD i EU
274

Hrvatska priznala Juana Guaidoa kao predsjednika Venecuele

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatska je priznala Juana Guaidoa, predsjednika Nacionalne skupštine Venecuele za privremenog predsjednika te zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopćenje o stanju u Venezueli, iz priopćenja je jasno da Hrvatska podupire Guaidoa, piše Index.hr.

"Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU-a", kaže se između ostalog u saopćenju ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

kako se navodi, Republika Hrvatska je zabrinuta najnovijim događanjima u Venezueli te daljnjim produbljivanjem političke, ekonomske i humanitarne krize.

Snažno osuđujemo kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih uhićenja. Ističemo važnost iznalaženja mirnog i demokratskog rješenja u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venezuele", kaže zvanični Zagreb.

Najmanje je četrnaest zemalja EU-a - Španija, Francuska, Velika Britanija, Danska, Holandija, Litvanija, Latvija, Estonija, Portugal, Austrija, Češka, Švedska, Finska i Luksemburg - pojedinačno priznalo Juana Guaidoa predsjednikom koji bi imao zadaću organizirati nove izbore.

Aktuelni predsjednikVenecuele Nicolas Maduro izjavio je u nedjelju da postoji mogućnost izbijanja građanskog rata u toj južnoameričkoj zemlji.