Regija
0

Hrvatska predsjednica: Proslava Ouje nije usmjerena ni protiv koga, pa tako ni protiv Srbije

FENA
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u srijedu iz Knina kako proslava godišnjice osloboditeljske akcije Oluja, nije usmjerena ni protiv koga, pa tako ni protiv Srbije.

"Žalimo za svakim izgubljenim životom i hrvatskim i srpskim, no naglašavam da je uzrok tome bio Miloševićeva ekspanzionistička, velikosrpska politika", kazala je Grabar Kitarović.

Stoga, poručila je, nije dobro što su danas vrlo glasni u Srbiji baš oni koji su bili vrlo tihi u vrijeme okupacije hrvatskog teritorija ili su pak javno podržavali Miloševićevu politiku.

"Danas slavimo svoju pobjedu i zajedništvo, povratak u ustavno-pravni poredak 10.000 četvornih kilometara svojeg okupiranog teritorija. S nadom i zahvalnošću sjećamo se više od 200 hrvatskih vojnika poginulih u Oluji, dvoje nestalih i 200 hiljada hrvatskih kćeri i sinova koji su predvođeni vrhovnim zapovjednikom i prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom slomili kičmu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića i njegovih jataka u Hrvatskoj", poručila je predsjednica sa glavnog kninskog trga nakon polaganja vijenaca ispred Spomenika hrvatske pobjede Oluja '95.

Kinska gradonačelnica Josipa Rimac poručila je kako nikom ne smijemo dopustiti da nam ugasi luč slobode, jer je pobjeda izvojevana u Oluji "kruna težnje hrvatskog naroda za uspostavu države te se može s pravom zvati danom svih hrvatskih pobjeda.

"Branitelji ovo je vaš dan i izražavam žalost jer s nama nisu i predsjednici Vlade i Sabora", rekao je predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Dražimir Jukić, što su prisutniS popratili burom negodovanja.