Izrugivanje žrtvama
53

Hrvatska predsjednica kritikovala Srbiju: Zašto dopuštate Šešeljev skup

Klix.ba
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović reagirala je na današnje okupljanje radikala zločinca Vojislava Šešelja u Hrtkovcima u Srbiji.

"Desetine hiljada vojvođanskih Hrvata morali su napustiti svoje domove 1990-ih godina zbog velikosrpskog progona te djelovanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegovih istomišljenika, napisala je onana Twitteru pa uputila kritiku Srbiji.

"Poražavajuće je što srbijanska država u 2019. godini dopušta skup istih tih ljudi u Hrtkovcima, simbolu stradanja Hrvata Vojvodine, napisala je hrvatska predsjednica.

"Izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski je poraz za jedno društvo, neprihvatljiv historijski revizionizam i rehabilitacija politike kojoj nema mjesta u savremenoj Evropi", napisala je predsjednica na Twitteru.

Inače, na kongresu održanom u šatoru pored Šešeljeve kuće u Hrtkovcima, izabrano je kompletno rukovodstvo stranke na čelu s njim kao predsjednikom. Današnji skup je održan uprkos tome što su Liberalno demokratska partija i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zatražili od državnih organa njegovu zabranu. Prošle godine, miting radikala u Hrtkovcima je zabranio MUP Srbije.