Ugroženi na Golanskoj visoravni
1

Hrvatska povlači vojnike nakon pisanja o prodaji oružja Siriji

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Hrvatska je odlučila da povuče 100 vojnika iz mirovne misije UN na Golanskoj visoravni, nakon što je New York Times početkom sedmice pisao o tome da Zagreb prodaje naoružanje pobunjenicima u Siriji, piše ovaj američki list.

New York Times je izvijestio da je pješadijsko oružje za sirijske pobunjenike od Hrvatske kupila Saudijska Arabija.

Hrvatski zvaničnici demantovali su ove navode, ali je premijer Zoran Milanović rekao da su hrvatski vojnici na Golanskoj visoravni postali ugroženi poslije pisanja o prodaji naoružanja.

Milanović je na sjednici Vlade u Zagrebu rekao da je te navode moguće ponovo demantovati, ali da su "svi već vidjeli te izvještaje" i da hrvatski vojnici "više nisu sigurni".

Američki i ostali zapadni zvaničnici rekli su New York Timesu da je oružje koje je Hrvatskoj ostalo od posljednjih ratova na Balkanu počelo da stiže sirijskim pobunjenicma u decembru prošle godine.

Prije arapskog proljeća iz 2011. godine Hrvatska je održavala relativno snažne političke i ekonomske veze sa Sirijom, ali je od početka krize u toj zemlji čvrsto stala na stranu pobunjenika, navodi se u tekstu.

Zagreb je ponudio finansijsku pomoć sirijskim izbjeglicama i priznao sirijsku opoziciju kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda, piše New York Times.