Regija
0

Hrvatska: Poplavljena mjesta i dalje kritično, novi vodni val dolazi sutra

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Raste voda u najugroženijim naseljima oko Velike Gorice uz Odru, a vrhunac vodnog vala očekuje se sutra.

Jedan vodeni val jučer je Savom prošao kroz Zagreb, a danas je na području Jasenovca, Novske i Lipovljana, gdje je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplave.

Stjepan Kos, načelnik velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje, izjavio je kako će voda u velikogoričkom naselju Čička Poljana maksimalno rasti još deset centimetara.

Čička Poljana jedno je od najugroženijih mjesta u kojima se aktivno podižu tzv. zečji nasipi, a organizirana je dostava najpotrebnijih namirnica kućama koje su odsječene.

Rast vode na Kupi se očekuje sutra i utjecat će na Odru i Čičku Poljanu, a Lonjsko polje koje ne može primiti više vode odlijeva se u Rakovo polje.

U pomoć Petrinji stižu vatrogasci iz susjednih gradova, kuće se na svim područjima brane tzv. zečjim nasipima oko ulaza i električnim pumpama koje izbacuju višak vode iz prizemnih prostorija.

Udruga brodara i šljunčara oglasila se saopćenjem u kojem za poplave u Hrvatskoj krive Zakon o zaštiti okoliša i Zakon o vodama Hrvatske, a prema kojima je zabranjeno čistiti korita rijeka koja bi očišćena, tvrde, imala protočnost veću za jednu trećinu.