Regija
0

Hrvatska: Policijska istraga zbog homofobne internetske stranice

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Objavljivanje internetske stranice www.homopopis.com na kojoj su fotografije sudionika zagrebačke gay-parade iz proteklih godina moglo bi biti kazneno djelo rasne i druge diskriminacije pa će policija u koordinaciji s Državnim odvjetništvom pokrenuti kriminalističku istragu, a o spornoj stranici policija je obavijestila i Agenciju za zaštitu osobnih podataka, doznaje se u MUP-u.

"Vezano uz brojne upite koje smo primili u povodu objave internetske stranice www.homopopis.com obavještavamo vas da se, nakon uvida u sadržaj stranice, prema našem stavu možebitno radi o kaznenom djelu iz čl. 174. st. 3. Kaznenog zakona Rasna i druga diskriminacija, o čemu smo već izvijestili Državno odvjetništvo. U koordinaciji s Državnim odvjetništvom poduzet ćemo kriminalističko istraživanje, a s objavom internetske stranice upoznali smo i Agenciju za zaštitu osobnih podataka", priopćio je danas glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Nepoznati autori sporne internetske stranice objavili su 82 fotografije sudionika zagrebačke gay-parade iz proteklih godina i pozvali korisnike da postave fotografije homoseksualaca i lezbijki, a cilj im je, kako kažu, "zaštita građana RH ukazivanjem na homoseksualni dio stanovništva". Ističu kako su sve fotografije na stranici slikane na javnim skupovima te da samim time ije ugrožena ničija privatnost.

Sporna stranica objavljena je nakon subotnje gay-parade u Splitu te uoči gay-parade koja će se u subotu održati u Zagrebu.

Na splitskoj Rivi napadnuti su sudionici povorke, pri čemu je ozlijeđeno osam osoba, a privedeno je 137 izgrednika – protivnika parade.

Državno odvjetništvo jučer je od splitske policije zatražilo kriminalističku istragu zbog nasilja prema sudionicima gay-parade, ocjenjujući kako se osnovano sumnja da su pojedine osobe nanošenjem ozljeda i vrijeđanjem sudionika povorke počinile kaznena djela.

Splitsku paradu osiguravalo je 688 policajaca, a iz MUP-a su najavili da će, poučeni splitskim iskustvom, zagrebačku paradu još bolje osigurati.

Inače, po Kaznenom zakonu, za širenje rasne i druge diskriminacije može se dobiti zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.