{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska policija ubicu Vinka Žuljevića Klice traži u BiH?

6.5.2015. u 08:06
15
87
Hrvatska policija ubicu Vinka Žuljevića Klice traži u BiH?
15
Hrvatska policija ubicu Vinka Žuljevića Klice traži u BiH?
Screenshot
Nakon ubistva Vinka Žuljevića Klice, penzionisanog oficira HVO-a, koje se dogodilo u Hrvatskoj u nedjelju, zagrebačka policija je od organa gonjenja u našoj zemlji zatražila da izvrši određene provjere sa ciljem rasvjetljavanja ovog krivičnog djela.
Ovo je za Klix.ba potvrdila i Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e

"Po zahtjevu MUP-a Republike Hrvatske SIPA je vršila određene provjere u konkretnom slučaju, nakon čega je rezultate istih dostavila MUP-u RH. SIPA je u stalnim kontaktima sa istražnim organima Republike Hrvatske i u slučaju novih zahtjeva za provjere odmah će reagirati", kazala nam je Jozić.

Pod istragom zbog ratnog zločina u BiHŽuljević je iz Gornjeg Vakufa, iz sela Hrasnica, i iako se motiv ubistva još uvijek utvrđuje hrvatska policija ne isključuje da je motiv ubistva izvan granica Hrvatske.

On je, prema riječima Borisa Grubešića, glasnogovornika Tužilaštva BiH, bio pod istragom zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine počinjene na području centralne Bosne.

On je pojasnio kako je Žuljević status osumnjičenika za ratne zločine imao zbog zbivanja u Bugojnu 1993. godine.

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su u bivšem motelu Akvarijum u tom gradu tokom najžešćih hrvatsko-bošnjačkih sukoba uspostavili zatvor u kojem je bilo zatočeno više desetaka Bošnjaka, uključujući tu žene i djecu.

Zatočenici u tom zatvoru bili su izloženi zlostavljanjima u kojima je učestvovao i Žuljević.

Žuljević je u ratu bio zapovjednik Antiterorističke grupe (ATG) 'Garavi' na području Bugojna, a učešće u ratu je okončao kao pukovnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prema dostupnim podacima, bilo je zatočeno 45 bugojanskih
Bošnjaka koji su tokom rata fizički i psihički zlostavljani.

Nakon pada Bugojna u ljeto 1993. godine Klica se zajedno s pripadnicima postrojbe Garavi priključio Kažnjeničkoj bojni Mladena Naletilića Tute.

Likvidacija sa potpisom mafijeI dok policija ne otkriva mnogo detalja o likvidaciji, koja prema tvrdnjama stručnjaka gotovo sigurno nosi potpis organiziranog kriminala, mediji špekulišu o onome što se dogodilo.

Klicu su u Glavnoj ulici u Sesvetama dočekali napadači koji su ga sačekali dok se vraćao s mise iz crkve sv. Antuna Padovanskog. Svjedoci pričaju da su mu atentatori zapriječili put automobilom i motociklom, najprije navodno pucali u automobil, a nakon što je Žuljević izašao van i pokušao bježati za njim je krenuo napadač s motociklističkom kacigom na glavi, primio ga za jaknu i ubio ga. Na poljskom putu pored pruge u istočnom dijelu Zagreba policija je potom pronašla zapaljen automobil koji su, prema nagađanjima, koristili Klicini atentatori.

Još od 90-ih godina Klicu se u medijima povezivalo s klanom na čijem je čelu bio Vjeko Sliško koji je preminuo od posljedica atentata u središtu Zagreba u martu 2001. Široj javnosti postao je poznat tokom suđenja za ubistvo Veselina Marinova u kojem je oslobođen optužbi. Sud je zaključio da je Žuljević u Marinova, dugogodišnjeg tjelohranitelja zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute, pucao u samoodbrani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: