Očekuju se reakcije
376

Hrvatska policija spriječila zvaničnike EU da provjere tretman migranata na granici s BiH

A. Z.
Europarlamentarce koji su danas došli u Hrvatsku kako bi ispitali stanje na granici između BiH i Hrvatske, nakon brojnih upozorenja organizacija civilnog društva i institucija na nasilje i kršenja ljudskih prava, dočekala je policijska blokada.

Četiri europarlamentarca Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei stigli su na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uvjerili kako Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija je to spriječila bez argumenata.

Italijanski Avvenire navodi da je situacija u šumi Bojna na hrvatskoj teritoriji bila prilično napeta, te da je policija jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pietra Bartola i njegove kolege u namjeri da ih spriječi da dođu na mjesto kontrole gdje migranti uglavnom bivaju spriječni da uđu u Hrvatsku. Put je, prema navodima ovog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i 20-ak graničnih policajaca.

"Nakon dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara su prošli policijsku traku u namjeru da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naredbu da stigne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je 10-ak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima", opisuje Avvenire šta se desilo.

Foto: Nello Scavo/Avvenire.it
Foto: Nello Scavo/Avvenire.it

"Šta se tu ima sakriti? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standardne, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo?", pitali su predstavnici Brisela.

Hrvatski diplomatski izvori pokušali su postupke policije opravdati navodeći da je prisustvo parlamentaraca moglo potaknuti ilegalne akcije migranata s bh. strane.

"Ako smo planirali počiniti neki zločin, onda trebate napisati službenu žalbu i objasniti nam šta smo konkretno uradili", kazao je Benefei u žučnom telefonskom razgovoru s hrvatskim abasadorom u Italiji.

U ovom trenutku nije isključeno da Evropska unija i Italija zatraže objašnjenje od Zagreba za ovakve postupke policije.