Regija
0

Hrvatska: Policajci odavali službene tajne

SRNA
Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala predložila je određivanje pritvora za tri policajca zagrebačke Policijske uprave, osumnjičena da su neovlašteno davali podatke iz informativnog sistema MUP-a.

USKOK je naložio istragu protiv 17 hrvatskih državljana, među kojima su i trojica policajaca, zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja, podsticali na zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te primali mito i falsifikovali službene isprave.

Uhapšeni policajci se sumnjiče da su od 22. marta do 28. novembra u Zagrebu i Dugom Selu, na traženje ostalih osumnjičenika, neovlašteno davali podatke iako su znali da upotreba tih podataka nije dopuštena licima izvan policijskog sistema.

Policijska trojka je osumnjičena da je u više navrata provjeravala i pribavljala podatke iz informativnog sistema MUP-a i neovlašteno ih prosljeđivala ostalim osumnjičenicima, te svjesno preduzimala aktivnosti radi sprečavanja primjene policijskih mjera prema pojedinim licima, a dijelom i evidentiranim počiniocima raznih krivičnih djela. 

Oni su osumnjičeni da su davali i uputstva o davanju izjava u službenim policijskim obradama.

Policija, koja je podnijela krivične prijave protiv policajaca, utvrđuje da li su tri njihova radnika radila odvojeno.

Riječ je o višemjesečnoj akciji u okviru koje su u pretresima stanova pronađene puške, pištolji, duge i kratke cijevi - oružje namijenjeno za krivična djela.
Iz MUP-a Hrvatske je saopšteno da će trojica policajaca biti udaljena iz službe i da će se protiv njih pokrenuti disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti.