Hrvatska: Policajci odavali službene tajne

S
SRNA
29.12.2011. u 19:10
0
0
Hrvatska: Policajci odavali službene tajne
0
Hrvatska: Policajci odavali službene tajne
Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala predložila je određivanje pritvora za tri policajca zagrebačke Policijske uprave, osumnjičena da su neovlašteno davali podatke iz informativnog sistema MUP-a.
USKOK je naložio istragu protiv 17 hrvatskih državljana, među kojima su i trojica policajaca, zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja, podsticali na zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te primali mito i falsifikovali službene isprave.

Uhapšeni policajci se sumnjiče da su od 22. marta do 28. novembra u Zagrebu i Dugom Selu, na traženje ostalih osumnjičenika, neovlašteno davali podatke iako su znali da upotreba tih podataka nije dopuštena licima izvan policijskog sistema.

Policijska trojka je osumnjičena da je u više navrata provjeravala i pribavljala podatke iz informativnog sistema MUP-a i neovlašteno ih prosljeđivala ostalim osumnjičenicima, te svjesno preduzimala aktivnosti radi sprečavanja primjene policijskih mjera prema pojedinim licima, a dijelom i evidentiranim počiniocima raznih krivičnih djela.

Oni su osumnjičeni da su davali i uputstva o davanju izjava u službenim policijskim obradama.

Policija, koja je podnijela krivične prijave protiv policajaca, utvrđuje da li su tri njihova radnika radila odvojeno.

Riječ je o višemjesečnoj akciji u okviru koje su u pretresima stanova pronađene puške, pištolji, duge i kratke cijevi - oružje namijenjeno za krivična djela.

Iz MUP-a Hrvatske je saopšteno da će trojica policajaca biti udaljena iz službe i da će se protiv njih pokrenuti disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: