Bruxelles
0

Hrvatska ove sedmice još bliže članstvu u EU

FENA
Hrvatska će ove sedmice poduzeti nove korake ka Evropskoj uniji, otvarajući još tri poglavlja i zatvarajući druga dva, saopćili su diplomati u ponedjeljak.

Hrvatska je počela pregovore krajem 2005. i namjerava ih zaključiti prije kraja godine. Time bi mogla otvoriti put za članstvo u EU oko 2012. ili 2013. godine, uzimajući u obzir vrijeme neophodno za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju ili Sporazuma o pristupu od strane postojećih članica bloka.

Izvori iz španskog predsjedništva EU izjavili su u njemačkoj novinskoj agenciji (DPA) kako se očekuje da Hrvatska započne pregovore u srijedu o konkurentnosti, pravosuđu i temeljnim pravima te vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici.

  • Barem tri poglavlja će biti otvorena, naglasio je jedan diplomat.

Istovremeno, zatvaranjem dva poglavlja Hrvatskoj bi ostalo da dovrši posao na samo 13 od 33 tehnička dosijea na koje su podijeljeni pristupni pregovori u EU. Još dva opća poglavlja bit će razrađena kroz zadnje faze pregovora.

Diplomati su također raspravljali o mogućnosti otvaranja jednog poglavlja s Turskom, drugom zemljom koja se nada članstvu u EU koja je počela pregovore istovremeno kada i Hrvatska, ali se suočava s daleko većim političkim i tehničkim preprekama svojim ambicijama ka članstvu.

Pregovori su zakomplicirani dugogodišnjim sporenjem oko Kipra, kao i francuskim i njemačkim insistiranjem da Turskoj treba biti ponuđeno manje ambiciozno "privilegirano partnerstvo" a ne puno članstvo u EU, zbog poteškoća integracije tako velike zemlje.