{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska: Otvorena birališta za izbor članova u Evropski parlament

F
14.4.2013. u 08:46
1
2
Hrvatska: Otvorena birališta za izbor članova u Evropski parlament
1
Hrvatska: Otvorena birališta za izbor članova u Evropski parlament
U Hrvatskoj su u sedam sati otvorena birališta na kojima će birači glasati za izbor 12 članova u Evropski parlament (EP) koji će Hrvatsku u tom tijelu predstavljati od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, 1. jula, do redovnih izbora za članove EP-a na nivou cijele Unije iduće godine.
Na izborima mogu učestvovati svi hrvatski državljani s pravom glasa, ali i državljani drugih članica Unije s prebivalištem u Hrvatskoj, ako su pravovremeno zatražili upis u popis birača.

Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista - 27 stranačkih i jedne liste grupe birača. Od stranačkih lista samostalnih je 19, a osam koalicijskih.

Pravo glasa ima 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta u Hrvatskoj, što je 763.814 birača manje nego na vropskom referendumu u januaru prošle godine, javila je Hina.

Današnji izbori su prvi na kojima pravo glasa imaju i osobe koje su potpuno lišene poslovne sposobnosti, što im je omogućeno novim Zakonom o registru birača koji je Hrvatski sabor usvojio krajem prošle godine. Novina je i mogućnost "preferencijalnog glasa", odnosno pravo birača da osim neke od lista zaokruži i jednog od kandidata na listi kojem daje prioritet u odnosu na druge kandidate.

Članovi EP-a biraju se izravno, a uz Vijeće ministara čini zakonodavnu vlast EU. Članovi se biraju na temelju općeg, slobodnog i jednakoga biračkog prava, tajnim glasanjem, a mandat im traje pet godina. Danas izabranim predstavnicima Hrvatske u EP-u mandat će trajati godinu dana, do redovnih izbora 2014.

Evropski parlament, osim što usvaja evropske zakone, zajedno s Vijećem provodi demokratski nadzor nad drugim institucijama EU-a, posebno nad Komisijom čije povjerenike može odobriti ili odbiti, ima pravo izglasati nepovjerenje Komisiji te s Vijećem dijeli ovlast nad budžetom EU-a. Članice EU s više stanovnika imaju i veći broj zastupnika u EP-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: