Regija
0

Hrvatska: Otkopavali groblja i krali nakit s leševa

SRNA
Tužilaštvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv 14 grobara i nosača lokalnog pogrebnog preduzeća zbog krađe zlatnog nakita i drugih predmeta sa pokojnika na osječkim grobljima punih 20 godina.

Optužnica je podignuta i protiv jedne 26-godišnje djevojke zbog prikrivanja krivičnog djela. Na teret joj je stavljeno da je u viša navrata prodavala ukradeno zlato u radnjama za otkup.

Optuženi radnici preduzeća "Ukop" krali su po grobovima i iz mrtvačkih kovčega od kraja januara 1993. do početka februara ove godine, kada su i uhapšeni u velikoj policijskoj akciji, prenose hrvatski mediji.

Sa pokojnika su skidali zlatno prstenje, lančiće, narukvice, zube. Novac koji su dobili od prodaje nakita trošili su na cigarete, pivo, ćevape, dopune za mobilne telefone, a nisu rijetke situacije da su trošili i u kladionicama.

Hapšenje je uslijedilo nakon što je neko od zlatara prijavio policiji kada je jedan grobar navodno došao u radnom odijelu s natpisom "Ukop".

Tada je počela višemjesečna istraga koja se završila hapšenjima, nakon čega su svi osumnjičeni dobili otkaze u tom preduzeću.

Sedmorica otpuštenih radnika pokrenula su radne sporove protiv preduzeća pred Opštinskim sudom, jer su smatrali da su im otkazi dodijeljeni nezakonito.

Do sada su nepravosnažno okončana dva spora, pri čemu je u jednom slučaju sud odbio tužbu, a u drugom otkaz proglasio nezakonitim.